ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

19-09-23 2ο Φόρουμ για τις Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων:

Ο.Ζώρας: Η εξωστρέφεια των Ελληνικών πανεπιστημίων στρατηγική προτεραιότητα του ΥΠΑΙΘΑ

 

Η προώθηση της εξωστρέφειας των Ελληνικών πανεπιστημίων αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθώς δέκα (10) από τα είκοσι τέσσερα (24) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας είναι ήδη μέλη σε Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, στη συνάντηση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που συντονίζουν τις Συμμαχίες της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βαρκελώνη.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του, ο καθηγητής Ο.Ζώρας, κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με θέμα «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων: Μετασχηματιστικές Δυνατότητες και Προκλήσεις για τις  Εθνικές Κυβερνήσεις και τα Ιδρύματα» παρουσίασε αναλυτικά τις συνεργασίες που έχουν, ήδη, αναπτύξει τα Ελληνικά πανεπιστήμια με Ευρωπαϊκά όπως: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο CIVIS, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο EPICUR, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο EU-CONEXUS, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο INGENIUM, το Πολυτεχνείο Κρήτης στο EURECA-PRO, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο ERUA, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο INVEST, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο EUNICE, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο ATHENA και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο EULIST.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΑΙΘΑ, η οποία παρέχει περαιτέρω ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια να δημιουργήσουν ένα ευρύτερο φάσμα συνεργασιών όπως κοινά ή διπλά πτυχία, κοινά ερευνητικά κέντρα και θερινά προγράμματα, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε η δυνατότητα αυτόματης ακαδημαϊκής αναγνώρισης πτυχίων αλλοδαπής καθώς και η ενίσχυση των χρηματοδοτικών μέσων που υποστηρίζουν τον συνολικό μετασχηματισμό των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Ο κ. Ζώρας σημείωσε ότι εν μέσω μιας περιόδου μετασχηματισμού, τα Eυρωπαϊκά Πανεπιστήμια μέσω της ανάπτυξης ευέλικτων συνεργασιών και της αξιοποίησης της δυνατότητας για κοινά και διπλά προγράμματα σπουδών μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση αυτού του οράματος, προκειμένου να  εμβαθύνουν και να διευρύνουν την ευρωπαϊκή εμπειρία μάθησης, να ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία πέρα ​​από τα σύνορα, να προωθήσουν την κοινωνική δέσμευση, να ενισχύσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να επιτύχουν απεριόριστη ακαδημαϊκή κινητικότητα.

Στην παρέμβασή ο κ.Ζώρας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό το φόρουμ θα οδηγήσει σε ακόμη ισχυρότερους δεσμούς και συνεργασίες μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας, να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των φοιτητών σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, καθώς και να προωθήσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια ως σύστημα διακρατικών συμμαχιών έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία  στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τις στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και να ενισχύσει την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης, στοχεύει παράλληλα και στην ενίσχυση της σύνδεσής της με την Έρευνα και την Καινοτομία.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες συνεδριάσεις για πιο συγκεκριμένα ζητήματα που συνδέονται με τομεακά θέματα ενδιαφέροντος, όπως το νομικό καθεστώς των Συμμαχιών και η Ετικέτα του Ευρωπαϊκού Πτυχίου.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Σας ενημερώνουμε, ότι για το διάστημα από τις 8-9-2023 έως και τις 16-9-2023, των Σαββάτων συμπεριλαμβανομένων, στο οποίο διενεργούνται εξετάσεις Ελλήνων του εξωτερικού και επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
1. Η είσοδος κοινού και επισκεπτών στο Υπουργείο απαγορεύεται από τις 8-9-2023 έως και τις 12-9-2023.
2. Για επείγουσες υποθέσεις – και μόνο κατόπιν ραντεβού – θα επιτρέπεται η είσοδος σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές.
3. Ειδικά για τις 15 και 16-9-2023 θα ισχύσει απόλυτη απαγόρευση εισόδου κοινού και επισκεπτών.
4. Επιτρέπεται η είσοδος των ταχυμεταφορέων μόνο για κατάθεση φακέλων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο.
Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top