15d03efb 21b6 42cc 9c7b 203319a8818e

28-06-22 35 χρόνια Erasmus+! Από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων του προγράμματος Erasmus+. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Εθνικές Μονάδες Συντονισμού του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Κώστας Δέρβος και ο Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αλλά, πάνω απ’ όλα, το Erasmus ήταν και πιστεύω ότι παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο αυτό το παραγωγικό αίσθημα ότι ανήκουμε τελικά όλοι στην ίδια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μία Ένωση που δεν είναι μόνο οικονομική και πολιτική. Είναι μία Ένωση αξιών, με μία πλούσια ευρωπαϊκή κληρονομιά και με ένα δυναμικό μέλλον. Στην ενωμένη Ευρώπη ανήκουμε όλοι μας. Στο πιο φιλόδοξο, υπερεθνικό, δημοκρατικό εγχείρημα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Και το Erasmus είχε αποφασιστική συμβολή και στη διάπλαση μιας νέας γενιάς Ελλήνων με πατρίδα την Ελλάδα αλλά με χώρα την Ευρώπη

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε τη σημαντική συνεισφορά του Erasmus+ στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, καθώς και στην κινητικότητα νέων και την οικοδόμηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. «Δέκα εκατομμύρια πολίτες από όλη την Ευρώπη έχουν αξιοποιήσει την ευκαιρία που τους έδωσε το πρόγραμμα Erasmus+ να μετακινηθούν για να σπουδάσουν ή να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1987», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος Erasmus+ είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και μας μεταφέρουν, μέσα από τις εμπειρίες τους, την εικόνα της Ευρώπης ως χώρου ελευθερίας και ευκαιριών. Είναι η Ευρώπη που θέλουμε, η Ευρώπη των κοινών αξιών, η Ευρώπη των πολλαπλών δυνατοτήτων. Ο εορτασμός των 35 ετών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ σηματοδοτεί:

  • 35 χρόνια κινητικότητας νέων, συνεργασίας στην καινοτομία, ανταλλαγής καλών πρακτικών, συμμετοχής στα κοινά, πρωτοβουλιών, δράσεων,
  • 35 χρόνια μάθησης, κατάρτισης, εθελοντισμού, αθλητισμού,
  • 35 χρόνια εμπειριών ζωής, γνωριμιών με νέους και νέες από όλη την Ευρώπη, με άλλες κουλτούρες, συνήθειες και παραδόσεις,
  • 35 χρόνια οικοδόμησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα γιορτάζουμε 35 γενιές Ελληνόπουλων που όχι απλώς σπούδασαν στην Ευρώπη αλλά βίωσαν την Ευρώπη. Γιορτάζουμε και πολλούς Ευρωπαίους που επέλεξαν την Ελλάδα ως προορισμό για αυτό το μαθησιακό μεγάλο πείραμα ανταλλαγών, που έμαθαν τη γλώσσα μας, έζησαν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία του λαού μας, έκαναν την Ελλάδα κομμάτι της ζωής τους. Μέσα από τις διαδοχικές γενιές των συμμετεχόντων, το Erasmus έγινε συνώνυμο της Ευρώπης των ανοιχτών οριζόντων, των αξιών, της αλληλοκατανόησης, της ειρηνικής συνύπαρξης. Έγινε ψυχή, συνείδηση και ταυτότητα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.»

Ο Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Κώστας Δέρβος, δήλωσε: «Οι νέοι και οι νέες μας είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να μάθουν και να ανακαλύψουν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, νέες γνώσεις και δεξιότητες. Αλλά και να κάνουν φίλες και φίλους από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Να γνωρίσουν την Ευρώπη μας, την κοινή μας ταυτότητα και να βιώσουν όλα όσα μοιραζόμαστε. Την νέα περίοδο που έχει ξεκινήσει δυναμικά, ο προϋπολογισμός του προγράμματος διπλασιάστηκε και πλέον αγγίζει τα 26,2 δις, επιτέποντας να δοθούν περισσότερες δυνατότες συμμετοχής σε περισσότερους πολίτες.»

Ο Πρόεδρος του ΙΚΥ Μιχάλης Κουτσιλιέρης, ανέφερε: «Το Erasmus+ είναι το αγαπημένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό που έχει συντελέσει στο να δημιουργηθεί και να σφυρηλατηθεί η Ευρωπαϊκή συνείδηση. Μπορούμε να πούμε ότι, μετά από 35 χρόνια, που μετακινούνται νέοι, εκπαιδευτικοί, διάφορες σχολικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη, έχει φτιαχτεί αυτό που λέγεται Generation Erasmus+, και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του προγράμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από αυτό, προσφέρει και μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία. Μέσα στο πλαίσιο, το “framework” του προγράμματος, περιλαμβάνονται οι εθνικές προτεραιότητες για την εκπαίδευση. Έτσι μπορεί να δημιουργήσει έναν ανασχηματισμό και μετασχηματισμό του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος, κάτι που πέτυχαν χώρες όπως Φιλανδία, Σουηδία, Γερμανία».

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, έξι ομιλητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το Erasmus+ που τους άλλαξαν τη ζωή: μία πρώην φοιτήτρια για τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ένας δάσκαλος και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου της περιφέρειας για τον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης, μία πρώην εθελόντρια και εκπρόσωπος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τον τομέα της Νεολαίας, ένας καθηγητής και Διευθυντής Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστήματος Κράτησης για τον τομέα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, μία φοιτήτρια για τον τομέα της Νεολαίας, ένας καθηγητής και Διευθυντής τεχνικού σχολείου για τον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

c34462d0 dc0c 49ff 8045 0b65ee3b5a9b

ea7a579c f244 428d 84fe 305a532e95c8

1c8f6734 eead 4e16 8447 15901f56ef7e

fb2cc10f 3908 47d3 a773 0f9dd03e6120

9e00b036 b06f 445c a008 66ef91cdf75a

3828075a 35d1 453e baef cd2f67a595d8

b53f90cf 9b3e 42c7 8b49 c9894192c303

508d88b5 c694 4588 98aa b8f105e81671

 df632ad2 5225 4a1b b10a 10ccf399d1de

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top