rsz ypourgos omilia

05-11-21 Νίκη Κεραμέως στη Γλασκώβη: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ξεκινάει από το σχολείο»

Το ρόλο της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ανέδειξε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στην εκδήλωση «Μαζί για το Αύριο: Εκπαίδευση και Κλιματική Δράση», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP26, στη Γλασκώβη. Είναι η πρώτη φορά που η εκπαίδευση καταλαμβάνει τόσο κυρίαρχη θέση στις διασκέψεις COP για την κλιματική αλλαγή. 

Η κα Κεραμέως εστίασε σε δύο κυρίως σημεία: 

  • Το πρώτο αφορά στην υιοθέτηση μιας νέας εκπαιδευτικής προσέγγισης μέσω 

α) της αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών της γενικής εκπαίδευσης, ώστε να εναρμονιστούν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης – ήδη στη χώρα μας έχουν επικαιροποιηθεί 166 προγράμματα σπουδών σε αυτήν την κατεύθυνση, και

β) της δημιουργίας νέων δράσεων με στόχο συγκεκριμένα την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων με έμφαση – ανάμεσα σε άλλα – στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικολογική συνείδηση, στην πρόληψη φυσικών καταστροφών. Από πέρυσι πιλοτικά και από φέτος καθολικά σε όλα τα σχολεία της χώρας μας λειτουργούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

  • Το δεύτερο σημείο αφορά στη σημασία επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους εκπαιδευτικούς μας στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων γενικά, και στη θεματική προστασίας του περιβάλλοντος ειδικότερα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «έχουμε χρέος να επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς μας, να τους προσφέρουμε νέα εργαλεία, να τους υποστηρίξουμε, οι εκπαιδευτικοί μας είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από τη νέα αυτή εκπαιδευτική προσέγγιση». Αναφερόμενη ειδικότερα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η κα Κεραμέως επεσήμανε ότι από τον Οκτώβριο έχουν ενταχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας, ενώ περίπου 75.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ολοκληρώσει ή ξεκινήσει το επιμορφωτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. 

Ακολούθησε εκτενής διάλογος με εκπροσώπους οργανώσεων νέων, όπως οι Mock COP και Youth4Climate. Απαντώντας σε ερώτηση για την συμβολή των νέων στη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή, η κα Κεραμέως υπογράμμισε ότι όλη η διαδικασία εκκινεί από τη βάση, από οργανώσεις νέων, εκπαιδευτικούς, τοπικούς και διεθνείς φορείς, που κλήθηκαν να υποβάλλουν προτάσεις σχετικού εκπαιδευτικού υλικού. Το υλικό αυτό συνιστά σήμερα τον κορμό των προγραμμάτων των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. 

ypourgos omilia2

ypourgos omilia3

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top