rsz ΔΤ image

15-04-2021 Ομάδα Εργασίας Υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Δράσεις εδραίωσης ενός συστήματος ενταξιακής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της 1ης Συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών για τη συγκέντρωση, αποτίμηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και για την εισήγηση-τεκμηρίωση βελτιωτικών αλλαγών, όπου απαιτείται. Στην πρώτη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Ζέττα Μακρή, ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Γιάννης Ζυμβρακάκης.

Για πρώτη φορά η χώρα, οργανωμένα και μεθοδικά, ανέπτυξε πρωτοβουλία για ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι δράσεις της Πολιτείας διαχέονται οριζόντια σε μία ολιστική και συντονισμένη εθνική στρατηγική δημόσιων πολιτικών, για τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας.

Σε αυτό το εγχείρημα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μεταξύ άλλων, βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή. Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση αποτελεί ορόσημο για τη χώρα καθώς σ’ αυτό αποτυπώνεται ένα σαφές και ισχυρό όραμα: η εκπαίδευση για όλους αποτελεί ισχυρό πυλώνα μιας ποιοτικής εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μία θεμελιώδη και πολυδιάστατη προσέγγιση η οποία στηρίζεται σε ένα δυναμικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο σταδιακά θα προστεθούν και άλλα έργα. Στη βάση αυτή:

  • Έχουν υλοποιηθεί 4.500 διορισμοί μέσω ΑΣΕΠ μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.
  • Συστήνονται μετά τον Ν. 3699/2008 κρίσιμες επιτροπές για την φυσική και την ψηφιακή προσβασιμότητα, καθώς και «Δίκτυο Επικοινωνίας» με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).
  • Στο πλαίσιο προγράμματος τεχνικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης) είναι σε προχωρημένο στάδιο η δημιουργία Οδηγού Συμπεριληπτικής/Ενταξιακής Εκπαίδευσης και Προσβασιμότητας για τα σχολεία.
  • Σε συνεργασία με το ΙΕΠ δρομολογείται έργο ΕΣΠΑ για την σύνταξη Αναλυτικών Προγραμμάτων για τα Ειδικά Νηπιαγωγεία, τα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.).
  • Έχει κατατεθεί πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία προσβάσιμου έντυπου και ψηφιακού υλικού συμβατού με τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών γενικής εκπαίδευσης, ενώ θα γίνει μια σημαντική επένδυση για την ενίσχυση όλων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) με τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, και παρά την πανδημία, οι Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης λειτούργησαν αδιάκοπα δια ζώσης, ενώ προτεραιοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους κατά τον εμβολιασμό, ως η πρώτη ομάδα της εκπαιδευτικής κοινότητας που εντάχθηκε στην εμβολιαστική περίοδο.

 

Η κα Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Δέσμευσή μας, η ισότιμη, συμπεριληπτική πρόσβαση παιδιών και νέων με αναπηρία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζουμε δράσεις εδραίωσης ενός συστήματος ενταξιακής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, μέσω αποτελεσματικών μέτρων υποστήριξης και ενδυνάμωσης που θα παρέχονται σε όλα τα μαθησιακά περιβάλλοντα. Όλοι μαζί θα εργαστούμε και στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προσβασιμότητας του εκπαιδευτικού υλικού. Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στα παιδιά με αναπηρία και στις οικογένειές τους, αρωγοί στις προσπάθειες για την πρόοδό τους.».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top