13-04-21 Η Ζέττα Μακρή για την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών  με οπτική αναπηρία

rsz img 20210414 wa0000

13-04-21 Η Ζέττα Μακρή για την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών  με οπτική αναπηρία

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, στις 13 Απριλίου 2021, η συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων        κ. Ζέττας Μακρή με τη Διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και Προέδρου του Δ.Σ. αυτού κ. Σοφία-Λευκή Χαμονικολάου, το περιεχόμενο της οποίας αφορούσε ζητήματα εκπαίδευσης, συνεκπαίδευσης και ισότιμης συμμετοχής των μαθητών με οπτική αναπηρία. 

Η κ. Χαμονικολάου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και διάχυσης καλών πρακτικών που αφορούν την εκπαίδευση των μαθητών με οπτική αναπηρία προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα διακρίσεων και αποκλεισμού. 

Επιπλέον, ενημέρωσε την Υφυπουργό για τη σημαντικότητα της ενίσχυσης των μαθητών με οπτική αναπηρία σχετικά με τη διαδικασία της εισαγωγής τους στα μουσικά σχολεία καθώς η επίδραση της μουσικής παιδείας λειτουργεί ευεργετικά στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και στην ένταξή τους. 

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη στήριξης των ήδη υπαρχόντων δημοσίων ΙΕΚ (Χειριστών Υπολογιστών, Χειριστών Τηλεφωνικών Κέντρων, Ξεναγών και Φυσικοθεραπευτών), καθώς και η δημιουργία νέων τμημάτων όπως ηχοληψίας, μουσικής παραγωγής και δημοσιογραφίας στοχεύοντας στη διεύρυνση της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με οπτική αναπηρία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της πρόσβασης των μαθητών με οπτική αναπηρία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις εκπαιδευτικές πλατφόρμες webex και e-class. 

Τέλος, η Υφυπουργός ενημερώθηκε για την εκτύπωση των σχολικών εγχειριδίων της Γερμανικής γλώσσας και στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά από την επόμενη σχολική χρονιά από το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ» (Κ.Ε.Α.Τ.), δίνοντας τη δυνατότητα της επιλογής της Γερμανικής, ως ξένης γλώσσας, από μαθητές με οπτική αναπηρία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  

Η Υφυπουργός στάθηκε θετική στα ζητήματα που προάγουν την ισότιμη συμμετοχή και ένταξη των μαθητών με οπτική αναπηρία και διαβεβαίωσε τη Διοικήτρια του Κ.Ε.Α.Τ. ότι θα υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που έχουν στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, παρακολουθώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προοδευτική πορεία των θεμάτων, η δρομολόγηση των οποίων, θα επανεκτιμηθεί σε επόμενη συνάντησή τους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η εξυπηρέτηση του κοινού με προσέλευση στις υπηρεσίες του Υπουργείου θα πραγματοποιείται γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού έως τις 16:00. Οι δικηγόροι εξυπηρετούνται κατά προτίμηση κατόπιν προηγούμενου ραντεβού. Σε περιπτώσεις που δικηγόροι προσέρχονται χωρίς προηγούμενο ραντεβού θα εξυπηρετούνται, μόνο εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός εντός της Υπηρεσίας. Για υπηρεσίες πρωτοκόλλου, συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top