rsz 074e1943 471a 4f43 af7f 442eb9fc953d2

03-03-21 Προχωρούν οι συνεργασίες μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων

Τηλεδιάσκεψη με στόχο την ενημέρωση των διοργανωτών και των συμμετεχόντων μερών σχετικά με την εξέλιξη των συνεργειών μεταξύ Ελληνικών και Αμερικανικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας που εγκαινίασε το Δεκέμβριο του 2019 το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International EducationIIE).

Στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ηΥπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, οΥφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Άγγελος Συρίγος, οΓενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Απόστολος Δημητρόπουλος καθώς και, από αμερικανικής πλευράς, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕλλάδαGeoffrey Pyatt, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman και εκπρόσωποι της ανώτατης εκπαιδευτικής κοινότητας των δύο χωρών.

Στόχος του προγράμματος IAPP (International Academic Partnership Program) Greece είναι η διευκόλυνση της προσέγγισης Πανεπιστημίων των δύο χωρών, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι ανταλλαγές φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και 29 κορυφαία πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ των οποίων μέλη της Ivy League, όπως Harvard, Princeton, Columbia, και άλλα όπως Johns Hopkins, New York University, UC Berkeley, Tufts.

Στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν συνεργασίες που υλοποιούνται, δρομολογούνται ή είναι υπό συζήτηση, μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά οι εξής:

  • Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και New York University – συνεργασία για επισκέψεις καθηγητών του NYU σε διαδικτυακά μαθήματα του ΔΙΠΑΕ, εκπόνηση κοινού σεμιναρίου εντός της άνοιξης 2021 και δρομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

  • Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Indiana University – συνεργασία προπτυχιακών φοιτητών των δύο ιδρυμάτων, οι οποίοι σε ομάδες θα μελετήσουν μια ελληνική νεοφυή επιχείρηση και θα προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε συγκεκριμένες προκλήσεις και διλήμματα στρατηγικής που την απασχολούν.

 

  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο και University of Texas Health Science Center at Houston Neurocognitive Disorders Center, McGovern Medical School – συνεργασία που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της εξατομικευμένης ιατρικής στην Ελλάδα μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας νοητικής υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της νοητικής υγείας σε άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας.

 

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Stockton University – συνεργασία για συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου Stockton που ανήκουν σε μειονοτικές ομάδες σε προγράμματα αγγλικής φιλολογίας, με την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας και σε υβριδικά προγράμματα του ΑΠΘ και του Stockton που συνδυάζουν διαδικτυακή μάθηση με δια ζώσης συμμετοχή σε μαθήματα του ΑΠΘ.

 

  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Michigan State University – ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο του διπλού διδακτορικού πτυχίου στη Μηχανική καθώς και ο σχεδιασμός διμερούς συνεργασίας σε προπτυχιακό επίπεδο.

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά: «Τα Πανεπιστήμιά μας έχουν πολλά να αποκομίσουν αλλά και να προσφέρουν στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα μέσα από συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια. Η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη θεσπίσει εργαλεία για την απελευθέρωσή τους από θεσμικές αγκυλώσεις και την ενίσχυση της δυνατότητάς τους για διεθνείς συνέργειες. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Διεθνές Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας με Πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας να συμπράξουν με μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές. Ανοίγοντας τους ορίζοντες των Πανεπιστημίων μας, εξασφαλίζουμε στη χώρα μας τη θέση που της αξίζει στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top