07 03 18gavroglou

16-04-19 Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην τηλεόραση BEST

Οι συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ, η νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η νέα Γ’ Λυκείου ήταν οι άξονες της συνέντευξης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στην Τηλεόραση BEST. Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε:

Για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Πελοποννήσου

«Εμείς εδώ και δύο χρόνια έχουμε βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του μέλλοντος της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις και έχουμε καταλήξει σε πολλά μέρη όπου έχουμε προχωρήσει και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Τώρα ήρθε η σειρά της Πελοποννήσου. Έχουν γίνει πολύ θετικές διαβουλεύσεις. Η νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων απαρτίζεται από τέσσερις άξονες: Πρώτον είναι η δημιουργία εντελώς καινούργιων τμημάτων με νέα γνωστικά αντικείμενα. Το δεύτερο είναι οι συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πήρε στα σοβαρά και τις δύο πλευρές της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το τρίτο είναι η ίδρυση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων με τα αντίστοιχα ερευνητικά ινστιτούτα και το τέταρτο είναι τα διετή προγράμματα σπουδών, όπου τα παιδιά των ΕΠΑΛ θα πηγαίνουν χωρίς εξετάσεις, δηλαδή θα μπαίνουν με το πτυχίο τους, και θα παίρνουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων. Το σχέδιο για την Πελοπόννησο συμπεριλαμβάνει όλα όσα σας είπα.

Μέχρι τώρα το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης καθορίζονταν από τοπικούς παράγοντες. Δεν το προσωποποιώ. Ήτανε μία πολιτική κουλτούρα που έλεγε ‘έχω έναν γνωστό στο Υπουργείο να μου κάνει ένα τμήμα εκεί’, μετά έφευγε ο Υπουργός και δεν έδινα θέσεις ούτε χρηματοδότηση. Εμείς θεωρούμε ότι αυτού του τύπου η συζήτηση και ο προγραμματισμός πρέπει να γίνει από την ακαδημαϊκή κοινότητα σε συνεργασία με το Υπουργείο.  Δεν μπορεί να έχουν την ευθύνη του προγραμματισμού του μέλλοντος της ανώτατης εκπαίδευσης οι τοπικοί παράγοντες.

Εμείς κάναμε μια εξαντλητική συζήτηση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Υπουργείο δεν μπορεί να δεχθεί όλα όσα λέει η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά πάνω από το 75%-80% των προτάσεων έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Το ίδιο έγινε και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος».

Για τις ενστάσεις που διατυπώνονται σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο

«Ο σχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν γίνεται με βάση της περιφέρειες. Σήμερα η Λαμία, η οποία είναι στη Στερεά Ελλάδα, είναι μέρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα Ψαχνά της Εύβοιας είναι μέρος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτές ήταν παλιές λογικές. Σε κανένα μέρος της Ευρώπης δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Άρα το αν υπάρχουν τρία τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που είναι στην Πάτρα, δεν αποτελεί ένα στοιχείο ας πούμε πανικού. Δεν σημαίνει ότι όποιος δεν είναι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κακός, δεν μας ανήκει, πάει να μας υπονομεύσει και πάει λέγοντας.

Είχα συνάντηση με τους συναδέλφους του τμήματος Πληροφορικής και με τον Πρύτανη του Ιδρύματος. Νομίζουμε ότι υπάρχει μία πρόταση που το πανεπιστήμιο θα τη συζητήσει μέσα από τις δικές τους διαδικασίες. Εγώ σέβομαι τις διαδικασίες του πανεπιστημίου. Δεν θέλω να παρέμβω. Περιμένω να μου πουν τι συζήτησαν και τι απόφαση πήραν. Η απόφαση της Συγκλήτου, κατά τη γνώμη μας, δεν βοηθάει όπως είναι διατυπωμένη. Η δική μας πρόταση έχουμε την αίσθηση ότι ουσιαστικά ακυρώνει αυτήν την απόφαση και ζητάμε να μας πουν τη θέση τους για την πρόταση που έχουμε κάνει».

Ως προς το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στη νέα αρχιτεκτονική

«’Εχουμε μια τεράστια εμπειρία από άλλα πανεπιστήμια σε άλλε πόλεις. Αξιοποιούμε αυτή την εμπαιρία. Όλα αυτά θα τα αποφασίσουν οι Σύγκλητοι. Εμείς θέτουμε τα χρονοδιαγράμματα. Αν υπάρχουν και οι όποιες δυσκολίες που δεν έχουμε προβλέψει εντάξει. Εδώ είμαστε για να κάνουμε τις όποιες αλλαγές. Το λέω γιατί στα δύο σκέλη της ανώτατης εκπαίδευσης τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, παρόλο που είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από το 2002, δεν έδωσε κανένας την πρέπουσα σημασία. Εδώ λοιπόν υπάρχει μία δυνατότητα όσμωσης και αναβάθμισης μεγάλων ιδρυμάτων».

Για το νέο Λύκειο

«Ξέρετε ότι είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει Γ’ Λυκείου; Η Γ’ Λυκείου είναι μόνο στα χαρτιά, δεν υπάρχει. Ειδικά τώρα. Όλοι κάτι παζάρια κάνουν με τις απουσίες και δεν πατάνε και σε όλη τη διάρκεια. Τα παιδιά δέχονται αυτό που δέχονται οι γονείς τους, δηλαδή ότι στο πανεπιστήμιο σε βάζει το φροντιστήριο και τα ιδιαίτερα και όχι το σχολείο. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Αυτή η ανυπαρξία της Γ’  λυκείου σαν καρκίνωμα τρώει και τη Β’ Λυκείου. Δεν πρέπει να προφυλάξουμε τη δημόσια εκπαίδευση από τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα;

Για αυτό εμείς λέμε τέσσερα μαθήματα 6 ώρες το κάθε μάθημα να έχει μία άνεση ο δάσκαλος να κάνει τη δουλειά του μέσα στην τάξη, να μη χρειάζεται να τρέχει σαν αλλόφρων από το ένα φροντιστήριο και το ένα ιδιαίτερο στο άλλο και να μπορέσει η Γ’ Λυκείου να αποκτήσει αυτόν τον χαρακτήρα που έχει σ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που είναι μία τάξη ανάμεσα στο τέλος των εγκυκλίων σπουδών και την αρχή του πανεπιστημίου, δηλαδή ένα προπαρασκευαστικό έτος. Αυτή είναι η λογική μας.

Άρα δεν είναι γιατί αλλάζουν το σύστημα αλλά ποια προβλήματα πας να λύσεις. Γι’ αυτό κι εμείς πιέζουμε την αντιπολίτευση να μας πει αν συμφωνεί με τη διαπίστωση του προβλήματος. Στις λύσεις ας έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε στο πρόβλημα. Η αντιπολίτευση αρνείται να δεσμευτεί στο ποιο θεωρεί η ίδια ότι είναι το πρόβλημα σήμερα στο σχολείο ώστε να μπορέσουμε να το λύσουμε».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top