poster2018 550 400

19-06-18 Την ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου για τα ΓΑΚ εξήγγειλε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μ. Τζούφη

Στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων αναφέρθηκε η Υφυπουργός Μερόπη Τζούφη, κατά τον χαιρετισμό της σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν μαζί με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Με τίτλο «Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη..., που κάμνουνε –για λίγο– να μη νοιώθεται η πληγή», η φετινή διοργάνωση εστίασε σε προσωπικές, ανθρώπινες ιστορίες, ιδωμένες μέσα από τα αρχεία της Υγείας.

Η Υφυπουργός έκανε λόγο για ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου, με σχέδιο νόμου που σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Συνοπτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενιοποίηση του αρχειακού τους υλικού με εκείνα των Υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και, σταδιακά, με τα αρχεία άλλων Υπουργείων. Επιπλέον, σημείωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιοποίηση των αρχείων, ενώ, όπως τόνισε, στόχος του ΥΠΠΕΘ είναι η τόνωση της εξωστρεφούς δραστηριότητας των Γ.Α.Κ., ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός της Υφυπουργού:

«Με μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκομαι σήμερα εδώ, να παρακολουθήσω τη σημαντική δουλειά που παρουσιάζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, σε μια συνδιοργάνωση με το Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων εορτάζεται φέτος με αφηγήσεις μέσα από τα αρχεία Υγείας, εστιάζοντας σε ανθρώπινες ιστορίες και μαρτυρίες, λειτουργών της Υγείας, ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και ωφελούμενων. Το παράδειγμα της Υγείας μας προσφέρει την πολύτιμη δυνατότητα να διερευνήσουμε τις κοινωνικές σχέσεις, τις αναπαραστάσεις υγείας και ασθένειας, τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, να συγκρίνουμε διαφορετικά μοντέλα υγειονομικής φροντίδας, τον ρόλο του Κράτους στην Ιστορία, καθώς και των θεσμών, των φορέων και των ατόμων.

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους έχουν κλείσει πάνω από έναν αιώνα προσφοράς στην εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, ψηφιοποίηση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της χώρας. Έτσι, έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμο σύμβουλο της δημόσιας διοίκησης για τη διαχείριση των δημόσιων αρχείων. 

Η ανάδειξη αυτού του αρχειακού πλούτου και η υπεράσπιση στην πράξη του θεμελιώδους δικαιώματος όλων στην πρόσβαση στη πληροφόρηση είναι νευραλγικής σημασίας. Έτσι, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας η ενίσχυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους και να ανταποκρίνονται δυναμικά στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατευθυνόμαστε προς την ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ενιοποίηση του αρχειακού τους υλικού με εκείνα των Υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και, σταδιακά, με τα αρχεία άλλων Υπουργείων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιοποίηση του αρχειακού τους πλούτου, ενώ αναζητούνται λύσεις για την βελτίωση των υποδομών τους.

Συγκεκριμένα, η σημερινή εκδήλωση συμπίπτει, χρονικά, με την λήψη από πλευράς της κυβέρνησης μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που έρχεται να αλλάξει, για πρώτη φορά μετά το 1995 την οργάνωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους σε θεσμικό επίπεδο. Με το επικείμενο νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση, φιλοδοξούμε επιπρόσθετα να τονώσουμε την εξωστρεφή δραστηριότητα των Γενικών Αρχείων του Κράτους και να καταστήσουμε ουσιαστική την συνεισφορά τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα επιτρέπουν στη νέα γενιά να έρχεται σε επαφή με την Ιστορία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, εύχομαι σε όσους προσήλθαν σήμερα εδώ να απολαύσουν την εξαιρετική δουλειά που θα μας παρουσιαστεί και στους διοργανωτές, να συνεχίσουν να ασκούν το έργο τους με την ίδια φιλοτιμία και όραμα.»

poster2018

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Σας ενημερώνουμε, ότι για το διάστημα από τις 8-9-2023 έως και τις 16-9-2023, των Σαββάτων συμπεριλαμβανομένων, στο οποίο διενεργούνται εξετάσεις Ελλήνων του εξωτερικού και επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
1. Η είσοδος κοινού και επισκεπτών στο Υπουργείο απαγορεύεται από τις 8-9-2023 έως και τις 12-9-2023.
2. Για επείγουσες υποθέσεις – και μόνο κατόπιν ραντεβού – θα επιτρέπεται η είσοδος σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές.
3. Ειδικά για τις 15 και 16-9-2023 θα ισχύσει απόλυτη απαγόρευση εισόδου κοινού και επισκεπτών.
4. Επιτρέπεται η είσοδος των ταχυμεταφορέων μόνο για κατάθεση φακέλων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο.
Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top