03 04 17 mauhteia epal pyrgoy

03-04-17 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης με τους μαθητευόμενους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑΛ στο νοσοκομείο Πύργου 

Συνάντηση με τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. της Ηλείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μαθητείας του μεταλυκειακού έτους, είχε τη Δευτέρα 3 Απριλίου ο κ. Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Ο Υφυπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Πύργου, όπου υλοποιείται το «πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας» και συνομίλησε με τους μαθητευόμενους, τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους εκ μέρους του νοσοκομείου. Ήταν παρόντες ο κ. Βέρρας, Διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Πύργου, ο κ. Πανόπουλος, Διευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Πύργου, οι εκπαιδευτικοί που έχουν την εποπτεία του προγράμματος, ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Διαμαντόπουλος και άλλα στελέχη της νοσηλευτικής μονάδας.

Ο Υφυπουργός άκουσε με ικανοποίηση την ιδιαίτερα θετική εμπειρία που μετέφεραν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νέου αυτού θεσμού, που φιλοδοξεί να δώσει μια εναλλακτική εργασιακή προοπτική στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Μίλησε εκτενώς για την εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας», που έχει στόχο να προσφέρει στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ μια εναλλακτική μαθησιακή διαδρομή ώστε να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα και να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Ήδη 1.200 απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης συμμετέχουν στην πρώτη φάση του «Μεταλυκειακού Έτους - τάξης Μαθητείας» σε όλη τη χώρα, ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβρη το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να υπάρξουν θέσεις μαθητείας για πολύ περισσότερους αποφοίτους, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία που συχνά απαιτείται κατά την προσπάθεια των νέων να βρουν εργασία.

Ο Υφυπουργός επισήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος καθώς:

α) είναι προαιρετικό, έχει διάρκεια 9 μηνών και απευθύνεται σε ενηλίκους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, ηλικίας 18-24 ετών.

β) παρέχεται στους μαθητευόμενους αμοιβή ίση με το 75% του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

γ) διεξάγεται υπό την εποπτεία των ΕΠΑΛ, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό, με συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, για 4 ημέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας, ενώ παρακολουθούν και 7 ώρες  εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο ΕΠΑΛ μία φορά την εβδομάδα.

δ) συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς βοηθά στο να αποκτήσει ο μαθητευόμενος εργασιακή κουλτούρα και εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με θετική επίδραση στη μελλοντική επαγγελματική και προσωπική του εξέλιξη.

ε) με τη συμμετοχή και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος της μαθητείας, διεξάγονται εξετάσεις πιστοποίησης, που παρέχουν στους αποφοίτους πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5, βάσει του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ο κ. Μπαξεβανάκης μετέφερε σε όλους τους παριστάμενους την ευρεία αποδοχή που συναντά το πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, ώστε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση να καταστεί, από λύση ανάγκης, ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή για τους μαθητές και τις μαθήτριες, ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. "Προς αυτή την κατεύθυνση η συμβολή των εκπαιδευτικών μας είναι κομβικής σημασίας και με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

 

Είσοδος κοινού

Σας ενημερώνουμε, ότι για το διάστημα από τις 9/9/2022 έως και 30/9/2022, των Σαββάτων συμπεριλαμβανομένων, που διενεργούνται Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
- Η είσοδος κοινού και επισκεπτών στο Υπουργείο απαγορεύεται από τις 9 έως και τις 13/9/2022 και στις 16 και 17/9/2022 για όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Για επείγουσες υποθέσεις και κατόπιν ραντεβού θα επιτρέπεται η είσοδος σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές.
- Επιτρέπεται η είσοδος των ταχυμεταφορέων μόνο για κατάθεση φακέλων στο κεντρικό πρωτόκολλο.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top