initiatives

Δράσεις του Υπουργείου για την υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας

 

Α. Ενσωμάτωση Ουκρανών παιδιών προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

 • Ένταξη των μαθητριών και μαθητών σε Τάξεις Υποδοχής (15 ώρες/εβδομάδα για εντατικά μαθήματα ελληνικών ως ξένη γλώσσα. Παράλληλα, εντός του γενικού τμήματος ενισχύεται η παρακολούθηση μαθημάτων που η λεκτική επικοινωνία δεν είναι πρωταρχική όπως καλλιτεχνικά, η μουσική, η γυμναστική.
 • Παροχή τηλεφωνικής και δια ζώσης διερμηνείας στα ουκρανικά και ελληνικά για γονείς και εκπαιδευτικούς, για την εγγραφή στα σχολεία ή άλλα διαδικαστικά θέματα, μέσω της συνεργασίας ΥΠΑΙΘ και της Unicef
 • Δημιουργία υλικού στα ουκρανικά (σε συνεργασία με UNICEF) και ανάρτησή του σε σημεία προβολής (π.χ. ιστοσελίδες Ουκρανικής κοινότητας, ΥΜΑ, Πρεσβείας Ουκρανίας):

fot

Οδηγός για την εκπαίδευση στην Ελλάδα στα ουκρανικά

Гід з освіти в Греції українською мовоюΣτοιχεία επικοινωνίας για την εγγραφή στο σχολείο ανά περιφέρεια
Контактні дані для зарахування до школи по регіонах


fot

Μικρό λεξικό για το σχολείο στα ουκρανικά
Невеликий словничок для школи українською мовою


  • Πληροφορίες και μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19
 • Επιμορφώσεις
  • Συνεχίζεται υφιστάμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση
  • Δημιουργία επιμορφωτικού οδηγού υποδοχής των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς

 

oukranika rwsika entaksei

«Εντάξει στα Ουκρανικά και στα Ρωσικά»: ένας Οδηγός εκπαιδευτικής ένταξης για τις πρώτες εβδομάδες στο ελληνικό σχολείο των μαθητών-προσφύγων από την Ουκρανία.

 "Едаксі (Добре) українською та російською мовами" – це посібник з освітньої адаптації для учнів-біженців з України на перші тижні перебування в грецькій школі.

 "Эдакси (Хорошо) на украинском и русском языках" - это пособие по образовательной адаптации для учеников-беженцев из Украины на первые недели пребывания в греческой школе.

 “Entaxei in Ukrainian and Russian” is a Guide to educational integration for refugee students from Ukraine during their first weeks in the Greek school.

 • Ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη
  • Υποστήριξη των μαθητών και των εκπαιδευτικών από Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) για την προάσπιση της αρμονικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και προόδου των μαθητών αλλά και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στην εκπαίδευση .
   Τα ΚΕΔΑΣΥ παρέχουν ακόμα συμβουλευτική υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς σε ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας και αξιοποίησης ετερογένειας του μαθητικού προσωπικού, προώθησης ενταξιακών πρακτικών, ενδυνάμωσης συγκεκριμένων μελών ή ευάλωτων ομάδων της σχολικής κοινότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης.
  • Παροχή υπηρεσιών ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης μαθητών προσφύγων από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της UNICEF στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης της UNICEF

 

Β. Υποστήριξη της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας σε επίπεδο ΕΕ

 Σύσταση ευρωπαϊκής ομάδας δράσης έπειτα από αποδοχή της πρότασης της Υπουργού Νίκης Κεραμέως για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας. Το Education Solidarity Group θα συνεδριάζει τακτικά σε working groups ώστε να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης της εκπαιδευτικής κοινότητας της Ουκρανίας και να γίνεται διάχυση καλών πρακτικών.

 • Δρομολογείται παράλληλα η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας που με όρους αποτελεσματικότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας, θα μπορεί να:
  • να φιλοξενεί αιτήματα της ουκρανικής εκπαιδευτικής κοινότητας καταγράφοντας τις ανάγκες της για εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό και τεχνική βοήθεια
  • να συγκροτήσει έναν μηχανισμό κάλυψής τους, με τη συνδρομή κρατών-μελών, επιχειρηματικού τομέα, κοινωνίας πολιτών και φορέων, αλλά και διεθνών οργανισμών με ανάλογη εμπειρία και τεχνογνωσία

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων 2023, δηλαδή από 1-6-2023 έως και τις 29-6-2023, απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων, των δικαστικών επιμελητών και των επισκεπτών στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με εξαίρεση τα ραντεβού δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών για επείγουσες υποθέσεις, που θα πραγματοποιούνται μετά τις 11.00π.μ. και πριν τις 18.00. Ειδικά για τις 23 και 24-6-2023 θα ισχύσει η απόλυτη απαγόρευση εισόδου κοινού, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και επισκεπτών. Η είσοδος των ταχυμεταφορέων θα επιτρέπεται μόνο προς το Κεντρικό Πρωτόκολλο του ΥΠΑΙΘ μετά τις 11:00π.μ.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top