Ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών

 
Tο Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 από τις 9:00 έως τις 17:00 θα διεξαχθούν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
Οι εκπαιδευτικοί θα ψηφίσουν στην ψηφιακή κάλπη «ΖΕΥΣ», το ειδικό πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 

Συχνές ερωτήσεις

Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου;
Η προστασία του απορρήτου διασφαλίζεται αφενός λόγω της κρυπτογράφησης της ψήφου στο μηχάνημα του ψηφοφόρου και αφετέρου μέσω της μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων. Η μίξη παράγει τα ανωνυμοποιημένα ψηφοδέλτια και διασφαλίζει ότι καμία ψήφος δεν θα αντιστοιχιστεί στον ψηφοφόρο που την κατέθεσε. 
 
Έχασα το μήνυμα (email) με τον σύνδεσμο για την ψηφοφορία.
Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών για να του αποστείλουν εκ νέου το μήνυμα με το μοναδικό υπερσύνδεσμο.
 
Θα υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο;
Η επιλογή «Λευκή ψήφος» θα εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε κάλπη.
Τα λευκά ψηφοδέλτια θα προσμετρηθούν ως άκυρα στα τελικά αποτελέσματα.
 
Πατώντας στο σύνδεσμο της ψηφοφορίας εμφανίζεται το μήνυμα: «Προέκυψε σφάλμα. Please logout to access this view». 
Ο ψηφοφόρος μπορεί να κάνει κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το θέμα:
   • Είτε ανοίγοντας τον σύνδεσμο του Ψηφοφόρου σε άλλο περιηγητή.
   • Είτε ανοίγοντας το σύνδεσμο από νέο παράθυρο ανώνυμης περιήγησης (incognito).
 
Πόσες ψηφιακές αποδείξεις ψήφου λαμβάνει ο ψηφοφόρος;
Ο ψηφοφόρος λαμβάνει «ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου» για κάθε ψήφο που υποβάλλει ανά κάλπη.
 
Τι γίνεται σε περίπτωση που ψηφίσω παραπάνω από μία φορές;
Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Επειδή η υποβολή της ψήφου δε γίνεται σε κάποιο εκλογικό κέντρο με ελεγχόμενο παραπέτασμα, μπορεί κάποιος να μην είναι βέβαιος ότι ψήφισε χωρίς καμία εξωτερική επιρροή. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, ο ψηφοφόρος μπορεί στη συνέχεια να ξαναψηφίσει με τρόπο που εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις επιλογές του. Κάθε νέα ψήφος διαγράφει αυτομάτως την προηγούμενη, ενώ το αποδεικτικό της ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου περιλαμβάνεται και στην ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου που αποστέλλεται στον ψηφοφόρο. 
 
Το μήνυμα που έλαβα και το οποίο με καλεί να ψηφίσω αναφέρει κάποιους «κωδικούς ελέγχου». Τι είναι αυτοί;
Πρόκειται για προχωρημένη δυνατότητα του συστήματος «Ζευς» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν ο χρήστης έχει την υποψία ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τη Διαδικασία ελέγχου ψήφου.
 
Τι είναι η «Ψήφος ελέγχου»;
Η «Ψήφος ελέγχου» είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ο χρήστης δύναται να επιβεβαιώσει ότι το μηχάνημά του δεν έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταβάλλει τη ψήφο του.
 
Εάν ο ψηφοφόρος υποψιάζεται ότι το μηχάνημά του έχει μολυνθεί, μπορεί να επιλέξει έναν τυχαίο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο (θα πρέπει να απομνημονεύσει την επιλογή του) και να πατήσει  «Υποβολή Ψήφου Ελέγχου». Στο πεδίο «Εισάγετε κωδικό» ο ψηφοφόρος έχεις δύο επιλογές:
  1. Συμπληρώνει τυχαίους χαρακτήρες (όχι τους κωδικούς ελέγχου που έλαβε στο mail) και υποβάλλει τη ψήφο του. Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται σχετικό μήνυμα: «Έχετε επιλέξει ψήφο ελέγχου. Η ψήφος σας δεν θα καταμετρηθεί και οι επιλογές σας θα κοινοποιηθούν σε σχετικό πίνακα στη σελίδα ψηφοφορίας.» και μπορεί να πατήσει «Επιβεβαίωση». Με αυτόν τον τρόπο, η ψήφος του δεν προσμετράται στα τελικά αποτελέσματα. Στον ψηφοφόρο θα εμφανιστεί μήνυμα «Η ψήφος ελέγχου υποβλήθηκε επιτυχώς. Ο κωδικός της ψήφου ελέγχου είναι: ΧΧΧΧ», όπου ΧΧΧΧ θα είναι ένας τετραψήφιος αριθμός π.χ.1234. Στη συνέχεια, πατάει το κουμπί «Επιστροφή στη σελίδα της ψηφοφορίας» και επιλέγει τη νέα καρτέλα «Ψήφοι Ελέγχου». Εκεί θα εμφανίζονται οι ψήφοι ελέγχου που έχει υποβάλει τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ψηφοφόροι που συμμετέχουν στην ψηφοφορία, όχι ονομαστικά, αλλά με τον αναγνωριστικό κωδικό που θα έχει λάβει κατά την υποβολή της. Ο ψηφοφόρος εντοπίζει την ψήφο ελέγχου του με τον αναγνωριστικό κωδικό της και εξακριβώνει αν η επιλογή του έχει τροποποιηθεί. Σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό από αυτό που ψήφισε, σημαίνει ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κάποιο κακόβουλο λογισμικό που μεταβάλλει την ψήφο του. Συνεπώς θα πρέπει να ψηφίσει από κάποια άλλη συσκευή.
  2. Συμπληρώνει έναν από τους κωδικούς που έχει λάβει στο email. Σε αυτήν την περίπτωση η ψήφος θα υποβληθεί και προσμετράται στα αποτελέσματα.
Προσοχή: η ψήφος ελέγχου είναι προαιρετική διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη για την υποβολή έγκυρης ψήφου. 
 
 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top