12-06-12 Ανακοίνωση υποτροφιών για το πρόγραμμα Erasmus Mundus (2)

Δελτίο Τύπου

 

ypdvmth_thumb_other250_0Ανακοίνωση υποτροφιών για το πρόγραμμα Erasmus Mundus

 

Σε σημαντική επιτυχία σε ό,τι αφορά τη διάδοση του προγράμματος Erasmus Mundus μεταξύ των Ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης οδήγησε ο μεγάλος αριθμός υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που απονεμήθηκε σε έλληνες φοιτητές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 σε τέτοιο αριθμό ελλήνων φοιτητών που διατηρεί την Ελλάδα στις υψηλές θέσεις κατάταξης των ευρωπαϊκών και μη χωρών.

Στο πλαίσιο δράσης που αφορά στα Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση (το 2010 η χώρα μας είχε καταλάβει την 7η θέση και το 2011 την 6η θέση), με 31 υποτροφίες πλήρους φοίτησης, στη σειρά κατάταξης 71 χωρών (ευρωπαϊκών και μη).

Στο πλαίσιο δράσης που αφορά στα Κοινά Διδακτορικά, η  Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση (το 2010 η χώρα μας κατέλαβε την 7η θέση και το 2011 την 6η θέση), με 3 υποτροφίες πλήρους φοίτησης, στη σειρά κατάταξης 33 χωρών.

 

Αναλυτικότερα:

Το Erasmus Mundus είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα συνεργασίας και κινητικότητας που στοχεύει αφενός στη βελτίωση της ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη διαπολιτισμική κατανόηση μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες και αφετέρου στην ανάπτυξη των τρίτων χωρών στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η δεύτερη φάση του προγράμματος θεσπίστηκε με την αρ. 1298/2008/ΕΚ/16-12-2008 απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Οι δράσεις του προγράμματος Erasmus Mundus II είναι οι ακόλουθες:

  • Δράση 1 – Κοινά προγράμματα Erasmus Mundus (Master και διδακτορικά) συμπεριλαμβανομένου προγράμματος υποτροφιών
  • Δράση 2 – Συμπράξεις Erasmus Mundus μεταξύ Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ευρώπης και τρίτων χωρών
  • Δράση 3 – Προώθηση της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο της Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus Mundus, προβλέπεται κάθε χρόνο η απονομή υποτροφιών σε φοιτητές της Κατηγορίας Α (φοιτητές από τρίτες χώρες) και της Κατηγορίας Β (ευρωπαίοι φοιτητές και φοιτητές από τρίτες χώρες που όμως έχουν διαμείνει ή έχουν ασκήσει την κύρια δραστηριότητά τους (σπουδές ή εργασία) για συνολικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών κατά τα πέντε τελευταία έτη στην Ευρώπη).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους φοιτητές της Κατηγορίας Β, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση των ακόλουθων υποτροφιών, για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013, ως κατωτέρω:

 

Α) Δράση 1Α – Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα: Από 3.345 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκαν 625 φοιτητές, οι οποίοι πρόκειται να παρακολουθήσουν ένα από τα 130 εγκεκριμένα κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Erasmus Mundus. Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απονομή υποτροφιών στους φοιτητές της κατηγορίας Β είναι €12.736.974. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση (το 2010 η χώρα μας είχε καταλάβει την 7η θέση και το 2011 την 6η θέση), με 31 υποτροφίες πλήρους φοίτησης, στη σειρά κατάταξης 71 χωρών (ευρωπαϊκών και μη).

Β) Δράση 1Β – Κοινά Διδακτορικά: Από 1.274 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκαν 101 υποψήφιοι διδάκτορες, οι οποίοι πρόκειται να παρακολουθήσουν ένα από τα 34 εγκεκριμένα κοινά Διδακτορικά Προγράμματα Erasmus Mundus. Ο συνολικός προϋπολογισμός που έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απονομή υποτροφιών υποψήφιους διδάκτορες της κατηγορίας Β είναι €12.307.200. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση (το 2010 η χώρα μας κατέλαβε την 7η θέση και το 2011 την 6η θέση), με 3 υποτροφίες πλήρους φοίτησης, στη σειρά κατάταξης 33 χωρών.

Γ) Οι ανωτέρω επιδόσεις αποτελούν σημαντική επιτυχία όσον αφορά τη διάδοση του προγράμματος Erasmus Mundus μεταξύ των ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η διάκριση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της χώρας μας, συγκριτικά με αυτόν των άλλων κρατών - μελών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση της φετινής κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό αιτήσεων που υποβλήθηκαν για υποτροφίες σε κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα (178), σημειώνοντας αύξηση κατά 35,9% σε σχέση με το 2011.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Για το χρονικό διάστημα από τις 21/9/2020 έως 4/10/2020 η εξυπηρέτηση του κοινού με προσέλευση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενου ραντεβού έως τις 16:00. Για το χρονικό διάστημα από τις 14.09.2020 έως και τις 30.09.2020 δεν θα επιτρέπεται η διέλευση του κοινού, των δικηγόρων, των επισκεπτών καθώς και των υπαλλήλων, από την πτέρυγα Δ’ του Ισογείου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Θα επιτρέπεται η είσοδος υπαλλήλων ταχυμεταφορών (couriers), καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας,. για να παραδώσουν δικαιολογητικά υποψηφίων με αθλητικές διακρίσεις ή με σοβαρές παθήσεις, προκειμένου, να κριθούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση..
Για υπηρεσίες πρωτοκόλλου, συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top