14-07-11 Σχετικά με το άρθρο «Οι ευθύνες για τα ΑΕΙ» του καθηγητή Κώστα Χρυσόγονου στην εφημερίδα «Έθνος» (2)

Με αφορμή το άρθρο «Οι ευθύνες για τα ΑΕΙ» του καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, Κώστα Χρυσόγονου, στην εφημερίδα « Έθνος»  (11/07/2011) διευκρινίζουμε ως προς τη διανομή συγγραμμάτων:

 

Το Υπουργείο Παιδείας ουδέποτε προχώρησε ή θα προχωρήσει σε μη σύννομες λύσεις για ζητήματα που τίθενται σε σχέση με τη διανομή συγγραμμάτων και τα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων και των εκδοτών.

 

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ρητά η υποχρέωση «ανάρτησης στο διαδίκτυο της αναλυτικής ύλης των παραδόσεων/σημειώσεων των μαθημάτων που διδάσκουν οι καθηγητές όλων των βαθμίδων», ενώ «παράλληλα, ενισχύονται οι βιβλιοθήκες των ιδρυμάτων με τον απαραίτητο αριθμό έντυπων ή ηλεκτρονικών συγγραμμάτων ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ιδρυμάτων». Πουθενά, όμως, δεν αναφέρεται ότι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων θα υποχρεωθεί, χωρίς τη συγκατάθεσή του και χωρίς συμφωνημένη αμοιβή, να παραδώσει το υλικό του για εκπαιδευτικούς λόγους.

 

Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι το σύνολο του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού για το φοιτητή να είναι διαθέσιμο από όλες τις δυνατές διόδους, δηλαδή το διαδίκτυο και την ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, όπως εξάλλου συμβαίνει και στην πλειοψηφία των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του εξωτερικού. Οι πηγές υλικού χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, τις επίσημες σημειώσεις των διδασκόντων (ή λοιπό υλικό παραδόσεων) και τα βιβλία του ελεύθερου εμπορίου.

 

Για το Υπουργείο Παιδείας τόσο η διαδικασία της αγοράς και διαδικτυακής διάθεσης ηλεκτρονικών βιβλίων όσο και η αποζημίωση της πνευματικής εργασίας αυτών που διαθέτουν σημειώσεις, δεν είναι πρωτόγνωρες. Ήδη σε επερχόμενη Υπουργική Απόφαση, για την οποία ολοκληρώθηκε η Δημόσια Διαβούλευση πριν από μερικές μέρες, ορίζονται τα θέματα των αποζημιώσεων των διδασκόντων, ενώ μέσα στην επόμενη τριετία η Πολιτεία θα χρηματοδοτήσει, με 20 εκατομμύρια ευρώ τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων από τους τελευταίους.

 

Επιπλέον, οι Εκδότες που θα συμφωνήσουν θα μπορούν να διαθέτουν, μέσω του προγράμματος «Εύδοξος» και των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, τις ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις των βιβλίων τους με όρους και προϋποθέσεις που θα σέβονται και θα τηρούν τους νόμους που διέπουν τα πνευματικά δικαιώματα, διαδικασία που το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη υλοποιήσει με μεγάλο αριθμό ξένων εκδοτών (βλ. http://www.heal-link.gr).

 

Το Υπουργείο Παιδείας δεν θα πάρει αποφάσεις, που θα καταστρατηγήσουν τα νόμιμα δικαιώματα πολιτών και επιχειρήσεων και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Αντίθετα, θέτει ως μοναδικό στόχο του την αναβάθμιση του επιπέδου ποιότητας της εκπαίδευσης που θα υλοποιηθεί με την αξιοποίηση, στο έπακρο, όλων των διαθέσιμων πόρων.

 

Για την Ανακοίνωση Τύπου πατήστε εδώ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-14.00.
Η είσοδος του κοινού ειδικά στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 10.00-14.00.
Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό.
Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://mydocs.minedu.gov.gr

Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top