06-02-25 Συνάντηση Ελληνικής και Αιγυπτιακή Αντιπροσωπείας στο Κάιρο
Ελληνική Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ.Γιώργο Καλαντζή συναντήθηκε με Αιγυπτιακή Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά Υποστράτηγο Δρ. Khaled Mubarak στο Κάιρο την Πέμπτη 6/2/2025.
Η συνάντηση επιβεβαίωσε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και την απόφασή τους για την ενίσχυση της μελλοντικής συνεργασίας τους ειδικά στην περιοχή ευθύνης του Κυβερνήτη. Συζητήθηκαν τρόποι ανάπτυξης και ενίσχυσης των σχέσεων στους τομείς του θρησκευτικού τουρισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιοτήτων, της εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλους τομείς που συμβάλλουν στην ενίσχυση της γνώσης και της ανάπτυξης της επισκεψιμότητας του Νοτίου Σινά και ειδικότερα της Ελληνορθόδοξης Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.
Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της αξιοποίησης των κοινών δυνατοτήτων, προς ενίσχυση των ιστορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και να ενισχυθεί η πολιτιστική τους επικοινωνία.
Ο Κυβερνήτης του Νότιου Σινά καλωσόρισε θερμά την ελληνική αντιπροσωπεία, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις αποτελούν στρατηγικό βήμα για την οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος, βασισμένου στη συνεργασία, την αμοιβαία κατανόηση, την ιστορική, πολιτιστική και ανθρωπιστική κληρονομιά, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες και ευρείες πολιτιστικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις και αντικατοπτρίζονται σε πολλές συνέργειες αλλά και στην ανταλλαγή επισκέψεων με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο, με τους Προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου.
Ο Κυβερνήτης του Νοτίου Σινά αναφέρθηκε στην τελευταία του επίσκεψή στην Αθήνα, στα τέλη του 2024 και στη συνάντησή του με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο του Σινά κ.κ. Δαμιανό στην κατοικία του στην Ελλάδα, τονίζοντας τους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης και την επιθυμία του να επαναλάβει την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης και να ενδυναμώσει τη σχέση του με τους μοναχούς της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δρ. Khaled Mubarak παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης της Αγίας Αικατερίνης, του τόπου της μεγαλύτερης και μοναδικής Θείας Αποκάλυψης, σημαντικότερα στοιχεία του οποίου είναι η ανάπτυξη του αεροδρομίου της (με αίθουσα VIP), ώστε να δέχεται 600 επιβάτες ανά ώρα και αεροσκάφη επί 24ώρου βάσεως, περιβαλλοντικό καταφύγιο, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, οδικό δίκτυο, δίκτυα αντιπλημμυρικά και πυρόσβεσης και την ανάπτυξη της υποδομής ώστε αυτή η μοναδική πόλη να καταλάβει την αρμόζουσα θέση της στον διεθνή τουριστικό χάρτη με τα μοναδικά θρησκευτικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά της αξιοθέατα.
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων μετέφερε ευχαριστήριο μήνυμα ειδικά προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi εκφράζοντας την εκτίμηση της Ελλάδος για τη σοφή βούληση και ηγεσία του και τονίζοντας ότι η Αίγυπτος είναι κοιτίδα ενός αρχαίου πολιτισμού αλλά και καθ’ όλη την ιστορία της υπήρξε μια μεγάλη πολιτιστική δύναμη και προστάτευσε την ελευθερία πεποιθήσεων και θρησκειών. Εξήρε δε τη φροντίδα και το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής κυβέρνησης και προσωπικά του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά για τους ελληνορθόδοξους μοναχούς και τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης.
Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές ανανέωσαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν μαζί για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του Νοτίου Σινά και της Ιεράς Μονής Σινά, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον για θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην συνέχιση της διατήρησης και της υποστήριξης του από αιώνων καθεστώτος και της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Ιεράς Μονής του Σινά και την συνέχιση της διευκόλυνσης και διαφύλαξης του μοναστικού τρόπου ζωής της Ιεράς Αδελφότητας και του προσκυνηματικού της χαρακτήρα. Επίσης, συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους με επίκεντρο την Ιερά Μονή που λειτουργεί αδιάλειπτα και ελεύθερα, με την υποστήριξη της Αιγύπτου, εδώ και 16 αιώνες.