17-04-19 Ομιλία Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

17 tzoufi

17-04-19 Ομιλία Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Εκτενή και εξαντλητικό χαρακτήρισε τον διάλογο για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, κατά την ομιλία της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Μιλώντας για το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις του χαρτοφυλακίου της και συγκεκριμένα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό.

ΓΑΚ: Στην εποχή των Fake News θωρακίζουμε τον επιστημονικό και κοινωνικό έλεγχο

Προλογίζοντας τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΓΑΚ, η κ. Τζούφη τόνισε ότι στην εποχή που όλοι και όλες κατακλυζόμαστε από διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, οι φήμες αναπτύσσονται και εξαπλώνονται, γενόμενες εργαλείο προπαγάνδας όταν δεν υπάρχει επιστημονικός και κοινωνικός έλεγχος.

Tα ΓΑΚ μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο στην αντιστροφή της κατάστασης, αναδεικνύοντας και αναλύοντας τα ιστορικά δεδομένα. Παράλληλα, η πρόσβαση όλων στον αρχειακό πλούτο έχει τις προϋποθέσεις να εξαλείψει πάθη δεκαετιών, διαμορφώνοντας νέα κουλτούρα συνεννόησης και αλληλοσεβασμού.

Επιπλέον, η Υφυπουργός ανέφερε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιδιώκεται η ενίσχυση της δυναμικής του εθνικού αρχειακού φορέα, μέσω του εξορθολογισμού της διοικητικής δομής, της αναβάθμισης με στελεχιακό δυναμικό και την αύξηση της εξωστρέφειας.

ΕΠΑΛ: Ρύθμιση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και μια σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στα Επαγγελματικά Λύκεια, αποδεικνύοντας πως η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα, όπως καταγράφεται και στο σύνολο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί από το 2016 και έπειτα. Επιπλέον, η Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τη ρύθμιση του ποσοστού πρόσβασης αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια.

Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό: Παράταση επιμισθίου

Μιλώντας για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η υποστήριξή της αποτελεί βασική προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση, με κύριο στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο άρθρο 221 του σχεδίου νόμου, το οποίο προβλέπει την παράταση της καταβολής του επιμισθίου, του επιδόματος εξωτερικού, για ένα έτος, δηλαδή το επιμίσθιο θα καταβάλλεται για 4 έτη, ρύθμιση που θα έχει ισχύ από την επόμενη σχολική χρονιά.

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ: Είσοδος κοινού

Α) Απαγορεύεται η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου και συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου ηλεκτρονικού μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr, ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, http://mydocs.minedu.gov.gr).
Β) Σε εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις επιτρέπεται η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού αποκλειστικά κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού.
Γ) Κατά το ίδιο διάστημα δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση άνω των πέντε (5) ατόμων κάθε φορά.
Δ) Κατά το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων δεν συνιστάται η παρουσία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στους χώρους του Υπουργείου.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top