fotocern

03-03-18 Σε Έλληνες μαθητές το 1ο Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού για το βίντεο ″The Quark show″ που δημιούργησαν στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του CERN

Πώς θα ήταν άραγε ένας διάλογος μεταξύ…σωματιδίων;

Οι μαθητές του 2ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος όχι μόνο κατάφεραν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα δημιουργώντας ένα πρωτότυπο video με τίτλο «Η παράσταση των κουάρκ» (″The Quark Show″), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζοντας με τα πρωτόνια» (Playing with Protons), αλλά και να κερδίσουν το Πρώτο Βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Particles4U του International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων.

Συνδυάζοντας το χιούμορ με τα στοιχειώδη σωματίδια, οι μαθητές φαντάστηκαν έναν διάλογο μεταξύ των σωματιδίων που εξηγεί, ουσιαστικά, γιατί δεν είναι τίποτα τυχαίο στη φύση.

Με το βίντεο αυτό αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό του IPPOG και πέτυχαν την πρωτιά ανάμεσα σε 77 συμμετοχές από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο (Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κολομβία, Νότιο Αφρική, Πολωνία, Σλοβακία και Φιλιππίνες).

Το βραβευμένο εκπαιδευτικό βίντεο “The Quark Show” που συνδημιούργησε η εκπαιδευτικός Ουρανία Λάμπου με τους μαθητές της αποτελεί μέρος της συνολικότερης σειράς δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα δύο σχολεία το περασμένο σχολικό έτος με την υποστήριξη και την καθοδήγηση οχτώ εκπαιδευτικών (Έλενα Ελληνιάδου, Φανή Καραολή, Κασσιανή Κατσιούλη, Ουρανία Λάμπου, Αριάδνη Σωτηριάδου, Καλλιρρόη Τσολάκη, Φένια Φελέκου, Άντζελα Φλώρου) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Παίζοντας με τα πρωτόνια» στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN). Μία από τις οχτώ εκπαιδευτικούς, η κ. Έλενα Ελληνιάδου, διευθύντρια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αρτέμιδος, συμμετείχε στο πρόγραμμα επιμόρφωσης Ελλήνων δασκάλων στο CERN τον Αύγουστο του 2016.

«Προσπαθήσαμε με τα παιδιά να ξεδιπλώσουμε όλες τις πτυχές της δημιουργικότητας για να αφομοιωθεί καλύτερα η Σωματιδιακή Φυσική και κυρίως για να αγαπήσουν τα παιδιά τη Φυσική που είναι άλλωστε και ο στόχος του προγράμματος», ανέφερε η εκπαιδευτικός Ουρανία Λάμπου κατά την ανακοίνωση της βράβευσης.

«Η διάκριση των μαθητών των δύο σχολείων στον διεθνή διαγωνισμό Particles4U μάς δίνει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις ικανότητες, το πάθος και την αφοσίωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών-πρεσβευτών του προγράμματος που υλοποιούν καινοτόμες και συνεργατικές δράσεις με στόχο την ενίσχυση του επιστημονικού κεφαλαίου στη χώρα», ανέφερε ο Δρ. Άγγελος Αλεξόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος στο CERN.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζοντας με τα πρωτόνια» εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και στη Μ. Βρετανία με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS έχοντας εμπλέξει πάνω από 3.500  μαθητές και 150 δασκάλους σε περισσότερα από 50 σχολεία στις δύο χώρες.

Ο σύνδεσμος των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού:

http://ippog.org/particles4u

Ο ιστότοπος του προγράμματος στο 2ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος:

https://artemisprotons.wikispaces.com/home

 Ο ιστότοπος του προγράμματος «Παίζοντας με τα πρωτόνια»:

https://playprotons.web.cern.ch

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων . Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top