03 05 17ekdilosi1

03-05-17 Βράβευση του διαγωνισμού: Το παιδί Θύμα του Ολοκαυτώματος

Τους μαθητές/τριες από σχολεία της Αθήνας που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό «Το παιδί Θύμα του Ολοκαυτώματος» βράβευσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσία και του Γ.Γ. Θρησκευμάτων, Γιώργου Καλαντζή. Οι μαθητές/τριες που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό – που διενεργείται από την Γ.Γ. Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος – ανέφεραν, όπως τους ζήτησε ο υπουργός τις εμπειρίες τους από την επίσκεψη τους στο Μουσείο του Άουσβιτς.

Αμέσως μετά, ο Κ. Γαβρόγλου απευθυνόμενος στους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς τόνισε μεταξύ άλλων:

«  Πρώτον, στη βάση όλου αυτού είναι μία απόφαση που πρέπει να πάρουμε ως πολίτες και είμαι σίγουρος ότι η μεγάλη πλειοψηφία από σας την έχει πάρει. Είμαστε όλοι το ίδιο ή δεν είμαστε; Και οι χοντροί και οι αδύνατοι, και οι μαύροι και οι άσπροι, όσες είναι κουρεμένες με διαφορετικό τρόπο και το λέω γιατί ο ρατσισμός είναι ένα φοβερό δηλητήριο.  Εδώ λοιπόν στη βάση του ήτανε ότι κάποιοι ήτανε οι καλοί του κόσμου και κάποιοι είναι τα καθάρματα. Αυτή η διαφοροποίηση συνεχίζει να υπάρχει και στις μέρες μας και δυστυχώς και στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να το έχουμε ως βασική μας αρχή.

 Δεύτερο, ένα από τα πράγματα που συνήθως δεν συζητάμε είναι πως κατάφεραν οι Γερμανοί να συμβιβαστούν με το παρελθόν τους.  Αυτό είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία. Εδώ, εμείς μεταξύ μας, μπορεί να έχεις κάποια διαφορετική άποψη για τον Μέγα Αλέξανδρο και μπορεί να γίνει ο χαμός επειδή για κάτι που έγινε πριν 2.000 χρόνια να σου πει κάποιος μην το αγγίζεις αυτό το θέμα, το έθνος, το γένος, όλο το πακέτο. Εδώ οι Γερμανοί μετά αποφάσισαν ως κοινωνία να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους. Πολύ δύσκολα πράγματα. Πολύ δύσκολο να ξέρεις ότι ο παππούς σου είναι ΝΑΖΙ. Και σήμερα αυτοί οι άνθρωποι το συζητάνε με ένα τρόπο, το συζητάνε με φίλους τους από το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί πάνε στη Γερμανία . Θέλω να σας πω ότι αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας κι αυτό ας το κρατήσουμε και ας δούμε τις δικές μας αδυναμίες .

Τρίτον και τελευταίο, όταν θα είσαι αντιμέτωπος με τέτοια απόλυτα μεγέθη, γιατί αυτό που έχει γίνει με το Ολοκαύτωμα είναι το απόλυτο, κάνει τη σύγκριση με άλλα πράγματα και λέει ότι τα άλλα αυτά πράγματα δεν είναι τόσο κακά ως προς αυτό. Θα πρέπει τα ιστορικά πράγματα να τα κατανοούμε μέσα στην πραγματικότητα μέσα στην οποία έχουνε γίνει και είναι λάθος να συγκρίνουμε. Πρέπει να καταλάβουμε το Ολοκαύτωμα τότε, γιατί και πως έγινε. Πρέπει να καταλάβουμε σήμερα τι γίνεται. Τι γίνεται όταν κάποιος περπατάει από τη Δαμασκό και έρχεται στη Σάμο; Ξέρουμε τι σημαίνει αυτό; Ξέρουμε τι σημαίνει να έχεις αγκαλιά σου ένα παιδί κι ένα στην κοιλιά σου και να κάνεις αυτό το δρόμο; Δεν το συγκρίνω γιατί δεν πρέπει να το συγκρίνουμε!  Αλλά στη βάση, επιμένω στη βάση όλων αυτών των πραγμάτων είναι αυτό το δηλητήριο που λέγεται ρατσισμός, και ο ρατσισμός δεν είναι μόνο θέμα χρώματος, ούτε θέμα θρησκείας, κι ο καθένας μέσα του όταν έχω κάποια συμπεριφορά που την κάνω λίγο για χιούμορ ή αστειάκι, μήπως κρύβει κάποιον άλλο εαυτό; Γιατί κι όλοι αυτοί, βγήκαν από δίκαια που μάθαιναν κλασική μουσική, είχανε φοβερή φιλοσοφία, ήταν μορφωμένοι άνθρωποι. Η μόρφωση δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό. Κάτι έγινε, και ούτε μπορεί να έγινε επειδή είναι Γερμανοί, γιατί, αυτό κι αν είναι ρατσιστικό! Κάτι έγινε.  Είναι αυτό που είπα και πριν, το μελετάμε, το διαβάζουμε και προσπαθούμε να το καταλάβουμε. »

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top