01-02-16 Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος των φυλακισμένων

 1 02 2016 THEOLOGOS

 

Ο θεολόγος  Γιώργος Ζουγανέλης,   ο δάσκαλος των φυλακισμένων, έφυγε από τη ζωή το   ανήμερα των Tριών Iεραρχών.  Υπήρξε διευθυντής και  ψυχή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού (ΣΔΕ)  που  παρέχει τη δυνατότητα σε ενήλικους κρατούμενους, που δεν ολοκλήρωσαν την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να εξοπλιστούν με γνώσεις και δεξιότητες και να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου.  Ο ίδιος σημείωνε στον ιστότοπο του ΣΔΕ  «σχολείο πρωτόφαντο στα χρονικά των Φυλακών Κορυδαλλού, σέβεται την προσωπικότητα των εκπαιδευόμενων, κινείται με συνεργατικές μεθόδους, δημιουργεί παραμέτρους κοινωνικής στήριξης, διευρύνει τους ορίζοντες, αναδεικνύει προσόντα, στοχοθετεί δυναμικά, φράσεις που καταθέτουν πολλοί φορείς των Σωφρονιστικών Καταστημάτων καθημερινά και μας γιγαντώνουν στην προσπάθειά μας». Γεννήθηκε το 1961 και η  προσφορά στον συνάνθρωπο ήταν ο σκοπός της ζωής του.

 

Το 1979 αποφοίτησε από την Αθωνιάδα  Εκκλησιαστική Ακαδημία από όπου έχει και πτυχίο Αγιογραφίας και το 1984 από την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές Βυζαντινής Μουσικής και Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών.

 

Εργάστηκε ως Θεολόγος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από το 2005, που δημιουργήθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού - εδρεύει στο σωφρονιστικό κατάστημα με  σκοπό την  καταπολέμηση  του κοινωνικού αποκλεισμού των κρατουμένων - το υπηρέτησε αδιάλειπτα ως διευθυντής του.

 

Κατά τη θητεία του , το ΣΔΕ είχε γίνει εργοτάξιο εκπολιτιστικό για κάθε έγκλειστο. Από το ΣΔΕ  των Φυλακών Κορυδαλλού κάθε χρόνο, αποφοιτούν περίπου 20 μαθητές, άνδρες και γυναίκες. Σκοπός του προγράμματος σπουδών είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων στην Ελληνική Γλώσσα, τα Μαθηματικά, την Επικοινωνία, τις Ξένες Γλώσσες, την Πληροφορική και σε θέματα πολιτισμού (Μουσική, Θέατρο, Ζωγραφική, κ.τ.λ.) καθώς και η ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους πολλοί εκπαιδευόμενοι βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς καλλιτεχνικών, ζωγραφικής και φωτογραφίας. Επίσης έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς  πολλές εκπομπές και άρθρα για το σχολείο.

 

Υπήρξε  ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του Ελληνικού Παραρτήματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση στις Φυλακές.

 

Έχει επιμορφωθεί: στην Εκπαίδευση Ενηλίκων,  σεμινάρια Θεατρικής Αγωγής, σεμινάρια Αγωγής Υγείας, σεμινάρια του ΚΕΘΕΑ κ.ά.  

 

Συμμετείχε ως εισηγητής σε διάφορες ημερίδες για την δημοσιοποίηση των επενεργειών της εκπαίδευσης στους εγκλείστους εκπαιδευόμενους.

 

Είχε την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία projects και εθελοντικών δράσεων στο ΣΔΕ με ποικίλου περιεχομένου προγράμματα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η εξυπηρέτηση του κοινού με προσέλευση στις υπηρεσίες του Υπουργείου θα πραγματοποιείται γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενου ραντεβού έως τις 16:00. Οι δικηγόροι εξυπηρετούνται κατά προτίμηση κατόπιν προηγούμενου ραντεβού. Σε περιπτώσεις που δικηγόροι προσέρχονται χωρίς προηγούμενο ραντεβού θα εξυπηρετούνται, μόνο εφόσον διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόσταση και δεν υπάρχει συνωστισμός εντός της Υπηρεσίας. Για υπηρεσίες πρωτοκόλλου, συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top