07 11 18tzoufi1

07 11 18tzoufi2

07-11-18 Συμμετοχή Υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη στο 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο «Παιδεία για ένα Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα», που διεξήχθη στα Τρίκαλα, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη, αλλά και στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

Συνδιοργανωτές φορείς ήταν ο Δήμος Τρικκαίων, το Ερευνητικό Εργαστήριο “George D. Behrakis”, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και η οργάνωση “Smoke Free Greece”, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων σε σχέση με τους σοβαρούς κινδύνους του καπνίσματος και της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Όπως υπογράμμισε η Υφυπουργός, «το κάπνισμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και δύσκολα καταπολεμούμενες εξαρτήσεις. Υπολογίζεται ότι κατά τον 20ό αιώνα έχει προκαλέσει περί τους εκατό εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται, επίσης, ότι στις μέρες μας προκαλεί ετησίως έξι εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Παράλληλα, μία σημαντική παράμετρος είναι η έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα, η οποία συσχετίζεται με περίπου 600.000 θανάτους ετησίως».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη στην κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Έλεγχο του Καπννού, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παρά τα ελπιδοφόρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν τα τελευταία 7 χρόνια μείωση κατά 14% των καπνιστών και κατά 33% των καπνιστών ηλικίας 16 έως 20 ετών, η χώρα μας εξακολουθεί να είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται υψηλά ποσοστά χρήσης προϊόντων καπνού, ακόμη και στις πολύ νεαρές ηλικίες και, παράλληλα, νοσηρότητας που σχετίζεται με το κάπνισμα». Τούτων δοθέντων, τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προς την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το κάπνισμα με επέκταση και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (ν. 4419/2016).

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Υφυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι το ΥΠΠΕΘ αγκαλιάζει δράσεις οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη γενικά του εθισμού και των εξαρτήσεων και, ειδικότερα, της χρήσης προϊόντων ή υποκατάστατων καπνού.

«Η εστίαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενημέρωση για το κάπνισμα και την ευαισθητοποίηση του μαθητικού πληθυσμού σχετικά με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής απορρέει από την αναγκαιότητα πρώιμης και έγκαιρης παρέμβασης, και ιδιαίτερα κατά τις αναπτυξιακές φάσεις της προεφηβείας και της εφηβείας».

Κλείνοντας, η κ. Τζούφη εξέφρασε τα συγχαρητήριά της σε όλους τους εμπλεκόμενους στην υλοποίηση του Συνεδρίου και γενικά στις δράσεις του προγράμματος και ευχήθηκε καλή συνέχεια στις σπουδές των μαθητών/τριών.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών του Δήμου Τρικκαίων στους προσκεκλημένους, ενώ από την Υφυπουργό επιδόθηκαν βραβεία σε μαθητές/τριες για τη συμμετοχή τους στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Η Ζωή Χωρίς Κάπνισμα».

Σημειώνεται ότι Πρόεδρος του συνεδρίου διετέλεσε ο Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, τ. Αναπλ. καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Παναγιώτης Μπεχράκης. Επίτιμοι Πρόεδροι του Συνεδρίου ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χρήστος Λιάπης και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Η εξυπηρέτηση του κοινού πραγματοποιείται βάσει των παγίων ισχυουσών διατάξεων. Για την αποφυγή συνωστισμού εντός του εσωτερικού χώρου εξυπηρέτησης και αναμονής του κοινού, η εξυπηρέτησή του δύναται να πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top