label omilies

17-05-19 Εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Μαθητικών έργων των Επαγγελματικών Λυκείων στη Θεσσαλονίκη

rsz r60347333 392164338055362 9173580682855710720 n

17-05-19 Εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Μαθητικών έργων των Επαγγελματικών Λυκείων στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκαν, την Πέμπτη 16/5/19 το απόγευμα, τα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης μαθητικών έργων Επαγγελματικών Λυκείων με τίτλο «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί-2019» που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, στις 16, 17 και 18 Μαΐου, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (αποθήκες ΟΛΘ).

Στις εκδηλώσεις των εγκαινίων της έκθεσης παρευρέθηκαν: η κα Μερόπη Τζούφη, Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευµάτων, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, Υπεύθυνος Γραφείου Πρωθυπουργού, πρώην Γ.Γ. ΥΠΠΕΘ, ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Πάλλας Κων/νος, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Γιάννης Αμανατίδης. Την Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Ελευθερία Χατζηγεωργίου εκπροσώπησε ο συνεργάτης της κ. Τάσος Τρελόπουλος.

Τον ευρωπαϊκό οργανισμό CEDEFOP εκπροσώπησαν ο κ. Γκερτ Όσκαρ Βάουσεβάϊν, διευθυντή του τμ. Επικοινωνίας και ο κ. Βλάσσης Κορόβηλας, εμπειρογνώμονας του οργανισμού.

Η κα Μερόπη Τζούφη στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Παιδείας, η στήριξη γενικότερα του δημόσιου σχολείου και πανεπιστήμιου αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Μίλησε για τις σημαντικές αλλαγές που αλλάζουν το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις συνέργειες πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τη δημιουργία των νέων κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης των πανεπιστημίων που θα παρέχουν 2ετή προγράμματα σπουδών ανοίγοντας μια νέα δυναμική εκπαιδευτική προοπτική για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης  που βασίστηκε στο Στρατηγικό Σχεδιασμό που κατάρτισε το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο να επιτευχθεί η ποιοτική της αναβάθμιση και να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης, σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές/τριες και στην επαναφορά των 2500 εκπαιδευτικών που ήταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – απόλυσης και η επαναλειτουργία όλων των καταργημένων ειδικοτήτων και τομέων στα ΕΠΑΛ.

Στην ομιλία της η κα Μερόπη Τζούφη ανάλυσε τις αλλαγές στα Επαγγελματικά Λύκεια όπως η νέα τους δομή, στο θεσμό του μεταλυκειακού έτους- τάξης μαθητείας που συνεχώς διευρύνεται και βελτιώνεται, τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών προοπτικών των αποφοίτων με την θεσμοθέτηση της πρόσβασης και στα ΑΕΙ και την αύξηση του ποσοστού των θέσεων, το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Μια νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», μία δέσμη παρεμβάσεων με στόχο τη στήριξη των μαθητών της Α’ τάξης για  την ομαλή μετάβασή τους  στην επαγγελματική εκπαίδευση, τη βελτίωση του σχολικού κλίματος, και την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια για τη  βελτίωση της ποιότητας των σπουδών, με την αναβάθμιση και επικαιροποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των ΕΠΑΛ και στη συγγραφή νέου εκπαιδευτικού υλικού αλλά και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, έργα  που έχουν ανατεθεί στο ΙΕΠ.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα επιτεύγματα των ΕΠΑΛ στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, την αύξηση του μαθητικού τους δυναμικού και την επιτυχημένη πορεία στο θεσμό της μαθητείας, όπου η περιφέρεια αναδείχθηκε πρώτη σε όλη  στη χώρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι», κατέληξε η κα Μερόπη Τζούφη,  «να συνεχίσουμε τη στήριξη και την αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων, έχοντας διασφαλίσει την επαρκή χρηματοδότησή τους για τα επόμενα χρόνια. Όλα τα παραπάνω  αποτελούν την επιβεβαίωση στην πράξη όσων έχουμε επανειλημμένα διακηρύξει: ότι για τη σημερινή κυβέρνηση η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει για την ουσιαστική της αναβάθμιση».

Κύριος στόχος της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες, αποτελούν η ανάδειξη του σύγχρονου και αναβαθμισμένου Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν και αφορούν στην αναμόρφωση της δομής του, τη θεσμοθέτηση του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας», τη εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» και τη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.  

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάζονται οι τομείς και οι ειδικότητες που λειτουργούν στα Επαγγελματικά Λύκεια, οπτικό-ακουστικό υλικό και μαθητικά έργα που έχουν δημιουργήσει μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10:00 έως τις 20:00 έως και το Σάββατο  18 Μαΐου.

Επίσκεψη της κας Μερόπης Τζούφη, Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευµάτων, σε Επαγγελματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στη Θεσσαλονίκη για την 2η έκθεση μαθητικών έργων Επαγγελματικών Λυκείων της Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Το ΕΠΑΛ δημιουργεί-2019», η κα Μερόπη Τζούφη επισκέφθηκε Επαγγελματικά Λύκεια της περιοχής και ενημερώθηκε από τους εκπαιδευτικούς για τοπικά αλλά και γενικότερα θέματα που τους απασχολούν, καθώς και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το συγκρότημα «Ευκλείδης» όπου λειτουργούν 3 ημερήσια και 2 εσπερινά ΕΠΑΛ καθώς και Εργαστηριακό Κέντρο , όπου συζήτησε με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο κ ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, Υπεύθυνος Γραφείου Πρωθυπουργού, πρώην Γ.Γ. ΥΠΠΕΘ. Επίσης η Υφυπουργός επισκέφθηκε το 1ο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων όπου συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-14.00.
Η είσοδος του κοινού ειδικά στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 10.00-14.00.
Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό.
Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://mydocs.minedu.gov.gr

Η παρούσα τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top