label omilies

05-10-16 Νίκος Φίλης: «Θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά»

filis hotdoc1

05-10-16 Νίκος Φίλης: «Θα εφαρμοστούν τα νέα προγράμματα στα Θρησκευτικά»

Αμέσως μετά από την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης δήλωσε:

Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα συζητούμε, η Εκκλησία και η Πολιτεία. Για το θέμα των θρησκευτικών η συζήτηση αφορούσε την εφαρμογή των νέων προγραμμάτων. Θα εφαρμοστούν. Είναι απόφαση, ευθύνη και αρμοδιότητα της Πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης. Βεβαίως, ταυτοχρόνως όπως ξέρετε δεν υπάρχουν νέα βιβλία, έχουμε διανέμει τα περσινά βιβλία. Και όπως όλα τα μαθήματα έτσι και τα θρησκευτικά, θα αξιολογηθεί το μάθημα των θρησκευτικών με τα νέα προγράμματα. Θα ακουστούν ξανά οι απόψεις και τις Εκκλησίας και θα καταλήξουμε στο τέλος του χρόνου στην οριστική μορφή των νέων προγραμμάτων.

ΔΗΜ: Συνεχίζετε με τα νέα προγράμματα φέτος κανονικά;

ΝΦ : Βεβαίως συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας αυτή τη στιγμή για το ζήτημα αυτό. Ήδη έχουν εκδοθεί τα νέα προγράμματα, γίνονται οι επιμορφώσεις των καθηγητών. Αλλά επαναλαμβάνω: Δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική. Θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν επί των συγκεκριμένων προγραμμάτων από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος στο τέλος της χρονιάς.

ΔΗΜ: Μιλήσατε με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΝΦ: Βεβαίως ,σε πολύ καλό κλίμα γιατί πάντοτε υπάρχει ένας σεβασμός απέναντί του.

ΔΗΜ: Υπήρχε ένα κλίμα λίγο πριν τη συνάντηση ότι η Αρχιεπισκοπή ζητά το πάγωμα για ένα χρόνο. Υπήρξε συμβιβασμός σε αυτό το θέμα;

ΝΦ: Επαναλαμβάνω, σε ποια σειρά ζητημάτων έγινε η συζήτηση. Από εκεί και πέρα απόψεις διάφορες υπάρχουν. Και από την πλευρά της Εκκλησίας και από την πλευρά της Πολιτείας.

ΔΗΜ: Φέτος τα βιβλία θα είναι αυτά που υπήρχαν;

ΝΦ: Ναι, μα έχουν διανεμηθεί από πέρσι, δεν έχουμε φτιάξει νέα βιβλία. Τα αναλυτικά προγράμματα αλλάζουν από φέτος και θα γίνουν τα μαθήματα με βάση τα προγράμματα αυτά και θα αξιολογηθούν. Θα συνυπάρχουν με τα παλαιά βιβλία. Δεν είπαμε ότι το μάθημα πρέπει να γίνεται με ένα βιβλίο στη τάξη, πόσο μάλλον το μάθημα των θρησκευτικών. Θέλουμε να είναι πιο πλούσιο πιο έντονο το μάθημα θέλουμε να είναι μία αντίληψη βιωματικής διδασκαλίας, διαθεματικής διδασκαλίας. Πάντοτε, τηρώντας και τρεις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και από τον Αρχιεπίσκοπο. Η πρώτη που αφορά την υποχρεωτικότητα του μαθήματος.  ΗηηηηηηηΗΗΗΗΗξξΗ δεύτερη που αφορά να μη μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας και η τρίτη μία κατεύθυνση για τον Ορθόδοξο πολιτισμό στο μάθημα των θρησκευτικών.

ΔΗΜ: Πάγωμα των προγραμμάτων σπουδών δεν υπάρχει;

ΝΦ: Σας είπα ότι εφαρμόζονται.

ΔΗΜ: Έχετε συμφωνήσει να υπάρξει κάποιος διάλογος αυτή τη στιγμή του Υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία;

ΝΦ: Πάντοτε υπάρχει διάλογος εφ’ όλης της ύλης και για τα ειδικά θέματα που προκύπτουν κάθε φορά.

ΔΗΜ: Κάποια σημεία των προγραμμάτων που έχει εκφράσει την ενόχληση της η εκκλησίας;

ΝΦ: Έχουν γραφτεί στον Τύπο αυτά.

ΔΗΜ: Κάποιοι λένε ότι δεν πήγε καλά η συνάντηση…

Ν.Φ: Δεν έχω αυτήν την εντύπωση, ούτε για τους ιεράρχες. Αντιθέτως, υπήρχε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα με τις διαφωνίες που ο καθένας τις έχει πάντοτε. Δεν ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε απόψεις. Ήρθαμε για να βρούμε έναν κοινό τόπο προς όφελος του λαού, της χώρας και πιστεύω ότι αυτό είναι μία επιδίωξη που και η Εκκλησία έχει και όχι μόνο η Πολιτεία.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Για το χρονικό διάστημα από τις 21/9/2020 έως 4/10/2020 η εξυπηρέτηση του κοινού με προσέλευση στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα πραγματοποιείται κατόπιν προηγούμενου ραντεβού έως τις 16:00. Για το χρονικό διάστημα από τις 14.09.2020 έως και τις 30.09.2020 δεν θα επιτρέπεται η διέλευση του κοινού, των δικηγόρων, των επισκεπτών καθώς και των υπαλλήλων, από την πτέρυγα Δ’ του Ισογείου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Θα επιτρέπεται η είσοδος υπαλλήλων ταχυμεταφορών (couriers), καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας,. για να παραδώσουν δικαιολογητικά υποψηφίων με αθλητικές διακρίσεις ή με σοβαρές παθήσεις, προκειμένου, να κριθούν για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση..
Για υπηρεσίες πρωτοκόλλου, συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top