20 11 18tzoufi

20-11-18 Ενημερωτική συνάντηση Διευθυντών ΕΠΑ.Λ. Αττικής

Ενημερωτική συνάντηση των Διευθυντών ΕΠΑ.Λ. Αττικής, με θέμα «Οι Πυλώνες του Προγράμματος ΜΝΑΕ – Από τα 9 πιλοτικά ΕΠΑ.Λ. στην καθολική εφαρμογή», διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, στην αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη του ΥΠΠΕΘ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξοικείωση και η υποστήριξη των Διευθυντών των ΕΠΑ.Λ. Αττικής με το Πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» (ΜΝΑΕ), ώστε να αξιοποιήσουν τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγει και να τα ενσωματώσουν στη λειτουργία και την κουλτούρα των ΕΠΑ.Λ..

Χαιρετισμό απηύθυνε κατά την έναρξη της συνάντησης η Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη και αναφέρθηκε συνοπτικά στις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί το τελευταίο διάστημα. «Οι αλλαγές αυτές ήταν απαραίτητες ώστε να αναθεωρηθούν ριζικά ο9ι εκπαιδευτικές πολιτικές του παρελθόντος, που είχαν οδηγήσει την Επαγγελματική Εκπαίδευση σε βαθμιαία απαξίωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Υφυπουργός.

Μιλώντας για το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων, η κ. Τζούφη σημείωσε ότι «στόχος της πολιτικής αυτής είναι η Επαγγελματική Εκπαίδευση να καταστεί από μια επιλογή ανάγκης – όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα – σε μια συνειδητή επιλογή για τους μαθητές και μαθήτριες». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί πεδίο εφαρμογής πολιτικών με σαφές κοινωνικό πρόσημο».

Πρόσθεσε δε ότι «η νέα αρχιτεκτονική, οι στοχευμένες παρεμβάσεις, η χρηματοδότηση τόσο από εθνικούς όσο και από πόρους της Ε.Ε., καθώς και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης και του ΥΠΠΕΘ», αποτυπώνεται στην «αύξηση του μαθητικού δυναμικού, στα ημερήσια και τα εσπερινά Επαγγελματικά Λύξεια, καθώς και στη δυναμική που αποκτά ο θεσμός της μαθητείας».

Τέλος, η Υφυπουργός υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος ΜΝΑΕ, προκειμένου να είναι επιτυχής, χρειάζεται την καθοριστικής σημασίας αρωγή των στελεχών των Επαγγελματικών Λυκείων και τους ευχαρίστησε για τη θέρμη που επιδεικνύουν στην εξάσκηση του λειτουργήματός τους.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Έργου και συνεργάτης της Υφυπουργού σε θέματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Θέμης Κοτσιφάκης και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Κονταξής, οι οποίοι ανέπτυξαν τους γενικούς στόχους, τους πυλώνες και το πνεύμα που διέπει το Πρόγραμμα ΜΝΑΕ, καθώς και το γενικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στα ΕΠΑΛ.

Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις του θεσμού του συμβούλου καθηγητή και του ρόλου του ψυχολόγου από τις ψυχολόγους Μαρίνα Δεδούλη και  Άννα Λαμπίδη, μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΜΝΑΕ. Επίσης παρουσιάστηκαν ο θεσμός της εναλλακτικής ενισχυτικής διδασκαλίας από το Λευτέρη Βεκρή, σύμβουλο Α΄ του ΙΕΠ, καθώς και τα σχέδια δράσης, από το Βασίλη Μάτσο, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του κέντρου Noesis.

Η συνάντηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις και ομιλίες από ψυχολόγους, Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων, εκπαιδευτικούς από τα πιλοτικά σχολεία  καθώς και Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με καταληκτικά σχόλια και συζήτηση για το ΜΝΑΕ, υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργου Μπαγάκη.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Σας ενημερώνουμε, ότι για το διάστημα από τις 8-9-2023 έως και τις 16-9-2023, των Σαββάτων συμπεριλαμβανομένων, στο οποίο διενεργούνται εξετάσεις Ελλήνων του εξωτερικού και επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, θα ισχύσουν τα ακόλουθα:
1. Η είσοδος κοινού και επισκεπτών στο Υπουργείο απαγορεύεται από τις 8-9-2023 έως και τις 12-9-2023.
2. Για επείγουσες υποθέσεις – και μόνο κατόπιν ραντεβού – θα επιτρέπεται η είσοδος σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές.
3. Ειδικά για τις 15 και 16-9-2023 θα ισχύσει απόλυτη απαγόρευση εισόδου κοινού και επισκεπτών.
4. Επιτρέπεται η είσοδος των ταχυμεταφορέων μόνο για κατάθεση φακέλων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο.
Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top