rsz συνοδος φωτο

16-12-17 : Πρόσθετη επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε στη Σύνοδο Πρυτάνεων ο Κώστας Γαβρόγλου

Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο του 2019 κάθε κενή θέση μέλους ΔΕΠ που θα προκύπτει, θα αναπληρώνεται κανονικά με τον κανόνα ένα προς ένα. Η αύξηση αυτή των κονδυλίων για τα ΑΕΙ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας.

Τα 7 εκατομμύρια θα δοθούν έως τέλος  Δεκεμβρίου και αποτελούν μέρος από τα 35 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ότι θα δοθούν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Ήδη τον περασμένο μήνα είχαν δοθεί 11 εκατομμύρια  επιπλέον του προϋπολογισμού των ΑΕΙ για το 2017. Τα 34 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν θα αποδοθούν το Φεβρουάριο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Αγγελόπουλος ανακοίνωσε τις κατανομές του ποσού των 7 εκατ. ευρώ στα Ιδρύματα και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε να υπάρξει πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων ώστε στο μέλλον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων να γίνεται με συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια.

Νωρίτερα ο προεδρεύων της Συνόδου, Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιακουμάκης  έθεσε τα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ζητώντας από τον Υπουργό να δώσει απαντήσεις για τα θέματα της Οικονομικής ενίσχυσης των Πανεπιστημίων, την επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΛΚΕ, η αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της εφαρμογής των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς καθώς και τα προβλήματα στη φοιτητική μέριμνα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο θεώρησε καθήκον να ενισχύσει οικονομικά τα Πανεπιστήμια ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης με τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση κατόρθωσαν όχι απλώς να κρατήσουν όρθια την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά αναβαθμίζοντας και τη θέση τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους ΕΛΚΕ τα Πανεπιστήμια ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την τελική λύση του θέματος.

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε το πολιτικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται όλα τα ΤΕΙ δεν πρόκειται να γίνουν Πανεπιστήμια. Δεν πρόκειται για επιβολή ειλημμένων αποφάσεων από το Υπουργείο στις συνεργασίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και της μορφής της συνεργασίας τους γιατί κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες είπε χαρακτηριστικά.

Αποδέχτηκε πρόταση των Πρυτάνεων τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί ανάμεσα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γνωστοποιούνται και στο Προεδρείο της Συνόδου για τις δικές της απόψεις.

Απαντώντας στην ανησυχία των Πρυτάνεων μήπως δεν προλάβουν τα Πανεπιστήμια έως το Απρίλιο να καταθέσουν το κοστολόγιο των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ώστε να λάβουν την έγκριση για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ο Υπουργός είπε ότι ο χρόνος επαρκεί και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Αναφερόμενος στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για το ΙΝΕΔΙΒΙΜ ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης και καθαριότητας και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητικών εστιών σε όλα τα Πανεπιστήμια ενώ θα εξοφληθούν και όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

  Πατήστε εδώ. Θα μεταφερθείτε εκτός ιστοτόπου ώστε να δείτε το βίντεο

 

Δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ μετά το πέρας της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων

 

Πατήστε εδώ. Θα μεταφερθείτε εκτός ιστοτόπου ώστε να δείτε το βίντεο

 

Δηλώσεις του Προεδρεύοντος της Συνόδου των Πρυτάνεων και Πρύτανη του Ο.Π.Α. Εμ.Γιακουμάκη μετά το πέρας της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Για το διάστημα από τις 29-05-2026 έως και τις 25-06-2026, των Σαββάτων συμπεριλαμβανομένων, που διενεργούνται Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Η είσοδος κοινού, δικηγόρων και επισκεπτών στο ΥΠΑΙΘΑ απαγορεύεται για όλη τη διάρκεια της ημέρας, με εξαίρεση τα ραντεβού δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών για επείγουσες υποθέσεις, που θα πραγματοποιούνται μετά τις 11.00π.μ. και πριν τις 18.00μ.μ. αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού και γραπτής ενημέρωσης.

Η είσοδος των ταχυμεταφορέων θα επιτρέπεται μόνο προς το Κεντρικό Πρωτόκολλο του ΥΠΑΙΘΑ εντός του χρονικού διαστήματος 11:00μ.μ.-15.00μ.μ

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

 

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλεφωνικό Κέντρο :  Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

Ενημέρωση Πολιτών : Στον αριθμό 210 344 3915 (Γραφείο Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης του Πολίτη)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ : συμπληρώνοντας την φόρμα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

Back to top