
11-04-21 Η Ζέττα Μακρή στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης
Η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή, συμμετείχε, την Κυριακή 11 Απριλίου, στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης, που διοργάνωσε διαδικτυακά το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Παν. Πατρών, το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ε.Λ.Μ.Ε. Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Στο 3ο «Μαθητικό Συνέδριο Έρευνας και Επιστήμης» μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας και από τα Ελληνικά Σχολεία της Ομογένειας παρουσίασαν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας, τις οποίες εκπόνησαν στα σχολεία τους με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών.
Η Υφυπουργός Παιδείας ανέφερε στον χαιρετισμός της: «Είναι ελπιδοφόρο, ότι παρά τις δυσκολίες της σύγχρονης πραγματικότητας με την εμφάνιση της πανδημίας και της συνακόλουθης αδυναμίας άμεσης επικοινωνίας, διοργανώθηκε ένα μαθητικό συνέδριο, που ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση των μαθητικών κοινοτήτων της Ομογένειας με τους μαθητές του Ελλαδικού χώρου.
Το συνέδριο προσφέρει την ευκαιρία στους μαθητές να προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν στην επιστήμη και στην εκπαίδευση και να μεταφέρουν στις σχολικές τάξεις τους την αντίληψη ότι ο απανταχού Ελληνισμός είναι δυνατόν να αποτελεί μια ευρύτερη κοινότητα μάθησης.
Αποτελεί σημαντική πρωτοτυπία του συνεδρίου, ότι αυτό επιχειρεί να προσομοιώσει ένα επιστημονικό συνέδριο προσαρμοσμένο στο γνωστικό και μαθησιακό επίπεδο των μαθητών, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ερευνητική διάθεση τους και εξοικειώνοντας τους με τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και δράσης.
Σε μια εποχή, όπου οι ελπίδες της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση και επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως αυτό της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής, της αειφόρου ανάπτυξης, έχουν εναποτεθεί στην επιστήμη και την τεχνολογία, οι παραπάνω δεξιότητες αποτελούν βασικό στόχο ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος.
Πρωτοβουλίες, όπως αυτή του 3ου Μαθητικού Συνεδρίου, δημιουργούν βάσιμες ελπίδες, ότι και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής του στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτήσεις».