01-08-18 Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιόνιο πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»

30 ypomot

01-08-18 Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ιόνιο πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»

Ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και με σημαντική διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα, το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις».

«Τώρα αρχίζει για τα δύο ιδρύματα μία δύσκολη σύνθετη και περίπλοκη περίοδος σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο, με βάση τον προγραμματισμό μας, θέλαμε να συμπέσει με τη νέα περίοδο που αρχίζει για τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου στο τέλος της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς την επόμενη μέρα των δύο νέων Ιδρυμάτων ανέφερε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει. Πολλή δουλειά στο στήσιμο των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, στα νέα προγράμματα σπουδών, πολλή δουλειά -με ακαδημαϊκή αξιοπρέπεια- στις κρίσεις για τους καθηγητές των ΤΕΙ και πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην προκήρυξη και πλήρωση των νέων θέσεων. Είναι αυτό στο οποίο θα είμαστε αμείλικτοι. Υπάρχουν άπειροι νέοι επιστήμονες εκεί έξω, ας επιλέξουμε τους πιο άξιους, αυτούς που θέλουν να προσφέρουν και είναι πολύ περισσότεροι από τις θέσεις που δώσαμε. Γιατί από αυτούς θα εξαρτηθεί και η δυναμική στα Ιδρύματα και στο εγχείρημα μας. Είναι ένα εγχείρημα που το παρακολουθεί όλη η κοινωνία, είναι ένα εγχείρημα που θα ενδυναμώσει το κύρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε» είπε και ευχαρίστησε τους καθηγητές που συμμετείχαν στις επιτροπές με έναν τόσο δημιουργικό και δημοκρατικό τρόπο.   

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για τον αριθμό θέσεων των καθηγητών και για την έκτακτη χρηματοδότηση -όχι σε βάθος τριετίας αλλά για του χρόνου- θα τηρηθούν στο ακέραιο. Και συμπλήρωσε: «Έγινε απολύτως σαφές πως το εγχείρημά μας δεν έχει καμία σχέση με συνενώσεις, δεν έχει καμία σχέση με συγχωνεύσεις, δεν έχει καμία σχέση με ρουσφετάκια –δεν είναι δική μου λέξη- δεν έχει καμία σχέση με εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων».  

Ο Υπουργός, τέλος, σημείωσε ότι «τα επόμενα βήματα ως προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες θα είναι να φέρουμε τον Σεπτέμβριο ένα νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και σε αυτό το νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για τους ‘αμετάθετους’ εκπαιδευτικούς».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τροπολογία που ορίζει ότι ο Μουφτής αποχωρεί υποχρεωτικά από τη θέση του μόλις συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

«Το Κοινοβούλιο ομόφωνα, πλην της Χρυσής Αυγής, είχε ψηφίσει την προαιρετικότητα της Σαρία. Ο νόμος που ψηφίσαμε προβλέπει ένα Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία των Μουφειών. Το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει αυτήν την λειτουργία  είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αλλά απαραίτητης διαδικασίας, που είχε ως πρώτο βήμα την λειτουργία μιας επιστημονικής επιτροπής στην οποία τα κόμματα έχουν υποδείξει ειδικούς επιστήμονες. Τώρα είμαστε στο δεύτερο στάδιο της επεξεργασίας της τελικής μορφής του μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τι κάναμε λοιπόν με αυτήν την διάταξη; Προσπαθήσαμε να κανονικοποιήσουμε την λειτουργία των Μουφτειών. Άρα και οι ίδιοι οι Μουφτήδες πρέπει να περιληφθούν σε όλες τις διατάξεις της κανονικότητας. Όπως οι δικαστικοί παίρνουν σύνταξη στα 67 τους, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους Μουφτήδες. Μην δώσουμε μια άλλη διάσταση πέρα από αυτή. Και βεβαίως, προχωράμε αμέσως στον διορισμό τοποτηρητών από την αποκεντρωμένη διοίκηση, όπως ακριβώς λέει ο νόμος του 1991. Σήμερα, οι δύο Μουφτήδες, οι οποίοι πράγματι έχουν ευσυνείδητα εργαστεί, ο ένας είναι 80 ετών, αν δεν κάνω λάθος, και ο άλλος 81 ετών. Δεν είναι αμαρτία η ηλικία, αλλά όταν λέμε να κανονικοποίησουμε δομές, όλοι πρέπει να είναι το ίδιο στα μάτια του νόμου και είμαι σίγουρος ότι πρώτα οι ίδιοι οι Μουφτήδες θα θελήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση των ιεροδιδασκάλων ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε: «Έχει μεγάλη σημασία οι ιεροδιδάσκαλοι να είναι μορφωμένοι και ένας από τους λόγους που ιδρύσαμε την κατεύθυνση των Μουσουλμανικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είναι ακριβώς αυτός και θέλουμε να δώσουμε μια μικρή παράταση μέχρι να υπάρχουν οι πρώτοι απόφοιτοι από αυτό το τμήμα».

 

  • Νέες θέσεις καθηγητών και πρόσθετη χρηματοδότηση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου

Μετά από τεκμηριωμένα αιτήματα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ Ηπείρου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δύο νέων Ιδρυμάτων με επιπλέον θέσεις καθηγητών κι πρόσθετη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για «ένα πρωτόγνωρο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που έχει την καθολική σχεδόν συναίνεση όλων των άμεσα εμπλεκομένων φορέων» και ανακοίνωσε:

  • Για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τη δημιουργία 42 νέων θέσεων καθηγητών που θα κατανεμηθούν σε τρία χρόνια (2018-2019-2020) και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για τον εργαστηριακό εξοπλισμό και την ενίσχυση των υποδομών φοιτητικής μέριμνας.
  • Για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τη δημιουργία 18 θέσεων καθηγητών και πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ για τις υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

«Είχαμε υποσχεθεί ως Κυβέρνηση, όταν αρχίσαμε αυτή τη διαδικασία, ότι κάθε φορά που θα ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο, εμείς θα δεσμευθούμε για τον αριθμό θέσεων και για την πρόσθετη χρηματοδότηση που θα δίνουμε», ανέφερε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι πεντακάθαρη αυτή η δέσμευσή μας και θα υλοποιηθεί. Ευχαριστώ τις πρυτανικές αρχές που μας έδωσαν πολύ τεκμηριωμένες προτάσεις, γιατί πρέπει να είναι σαφές ότι δεν δεσμευόμαστε σε ό,τι μας ζητούν, αλλά δεσμευόμαστε όταν υπάρχει μια σοβαρή τεκμηρίωση».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτελέστηκε ένα έτος μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε: «Έναν χρόνο μετά αυξήθηκε η χρηματοδότηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατά 45%. Παίρνουν κατά 45% περισσότερα χρήματα φέτος από ό,τι τις άλλες χρονιές στον κρατικό προϋπολογισμό. Υπήρξε μια σημαντική αύξηση των υποτροφιών από το ΙΚΥ. 1.700 νέοι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να διοριστούν σε θέσεις για απόκτηση εκπαιδευτικής εμπειρίας. Περάσαμε τον νόμο για τις μετεγγραφές των αδελφών φοιτητών με οικονομικά κριτήρια. Καμία οικογένεια πια δεν θα έχει να συντηρήσει πάνω από ένα σπίτι και τα άτομα των οποίων οι οικογένειες έχουν πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα, μπορούν να μετεγγράφονται εκεί που είναι οι γονείς τους. Επίσης, φέτος δώσαμε 40 εκατομμύρια για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Αυτά είναι πράγματα που είναι πολύ θετικά για την κοινωνία μας, για τον τόπο μας, για την ανώτατη εκπαίδευση, για τα λαϊκά στρώματα. Τουλάχιστον, ας τα αποδεχθούμε».

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέσα από τις Ομάδες Εργασίας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση αφορά στο μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης και όχι στη ‘συγχώνευση’ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

«Αυτή η διαδικασία δεν έχει ακολουθηθεί ξανά, αλλά είναι μια διαδικασία που έδειξε την ωριμότητα των Ιδρυμάτων να μετακινηθούν και την εξαιρετική συνεργασία των συνεργατών μας στο Υπουργείο Παιδείας σε όλο αυτό το εγχείρημα. Είναι αυτό απλή συγχώνευση; Είναι αυτό πανεπιστημιοποίηση;» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Προς τιμήν τους και τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ανταποκρίθηκαν σε αυτό το πρωτόγνωρο κάλεσμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία. Και το Υπουργείο έβαλε στην επιτροπή ένα μόνο άτομο. Κανείς δεν μπορεί να πει, λοιπόν, ότι ήταν επιτροπές του Υπουργείου όλες αυτές οι επιτροπές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και έφεραν τις δικές τους προτάσεις».

 Ολόκληρη η ομιλία

Η Δευτερολογία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Κατά την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων 2021, δηλαδή από τις 14-6-2021 έως και τις 28-6-2021 (συμπεριλαμβανομένων και των Σαββάτων), προβλέπεται η απαγόρευση της εισόδου του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας. Για επείγουσες υποθέσεις θα επιτρέπεται η είσοδος σε δικηγόρους αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού μετά τις 11:00π.μ. και όχι αργότερα από τις 18:00 μ.μ.. Για υπηρεσίες πρωτοκόλλου, συνιστάται η χρήση κάθε πρόσφορου μέσου επικοινωνίας και διεκπεραίωσης υποθέσεων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top