rsz kapodistriako1 thumb large 1 thumb large

04-07-19 Κατανομή 500 νέων θέσεων μελών Δ.Ε.Π. και 300 θέσεων/πιστώσεων έκτακτου προσωπικού 

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατένειμε 500 νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π. στα Πανεπιστήμια. Η κατανομή των θέσεων έγινε λαμβάνοντας υπόψη σειρά σημαντικών παραμέτρων, όπως την ίδρυση νέων Τμημάτων που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το 2019 και το 2020, τον λόγο φοιτητών προς διδάσκοντες των Πανεπιστημίων και τις προτάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων.

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:

"Η παρούσα κατανομή νέων θέσεων έρχεται να επισφραγίσει τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη του οποίου οι τελευταίες ψηφίδες μπήκαν με τον ν.4610/2019. Παράλληλα είναι και το επιστέγασμα μιας μακράς και επίμονης προσπάθειας ανάταξης του πανεπιστημιακού μας συστήματος σε ανθρώπινο δυναμικό  δεδομένου ότι, από το 2017, έχει δοθεί ένας σημαντικός αριθμός νέων θέσεων που πλησιάζει τις 2.000 θέσεις ΔΕΠ. Παράλληλα αποκαθίσταται πλήρως η βιωσιμότητα των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων με την πλήρη επαναφορά της αυτοδίκαιης επαναπροκήρυξης των θέσεων που κενώνονται λόγω αφυπηρέτησης.

Ελπίζουμε η Σύνοδος Πρυτάνεων να αναγνωρίσει τις προσπάθειες αυτές που με απτό και έμπρακτο τρόπο θέτουν τα Πανεπιστήμια σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης και στην επόμενη ανακοίνωσή της να στηρίξει τα ίδια της τα μέλη εκείνα που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας ανασύνταξης του πανεπιστημιακού οικοσυστήματος της χώρας."

 Οι 500 αυτές θέσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον επίσημο προγραμματισμό προσλήψεων και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις (ΠΥΣ 33 και απόφαση κατανομής) που οδηγούν στην εγγραφή πιστώσεων στον αντίστοιχο ετήσιο προϋπολογισμό. Προξενεί έκπληξη η επιμονή κάποιων να γράφουν ότι αυτές οι θέσεις «δεν υπάρχουν». Το ότι ίσως δεν τις επιθυμούν, ως θιασώτες ενός αποδυναμωμένου συστήματος δημόσιας παιδείας με την επαναφορά του κανόνα 1-προς-5, ασφαλώς δεν αφορά την πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας και την Ελληνική κοινωνία.

Με την ενίσχυση των Πανεπιστημίων της χώρας με αυτές τις επιπλέον 500 θέσεις, ως συνέχεια των θέσεων που έχουν δοθεί τα αμέσως προηγούμενα έτη, τίθενται οι προϋποθέσεις για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των νέων Τμημάτων αλλά και συνολικότερα των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων, ώστε να αντεπεξέλθουν ακόμα καλύτερα στο σημαντικό έργο που ήδη επιτελούν με μεγάλη επιτυχία. Αυτές οι θέσεις θα έρθουν ταυτόχρονα με την δυνατότητα προκήρυξης κάθε θέσης μέλους Δ.Ε.Π. που κενώνεται λόγω συνταξιοδότησης, δηλ. του κανόνα 1-1, ο οποίος έχει ήδη νομοθετηθεί.

Επιπλέον, αυτά τα δύο μέτρα θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην ριζική αντιστροφή του φαινομένου «φυγής εγκεφάλων», μια που εκατοντάδες νέοι επιστήμονες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τις νέες θέσεις.

Ταυτόχρονα, και επειδή οι διαδικασίες προκήρυξης και εκλογής μελών Δ.Ε.Π. είναι χρονοβόρες, το Υπουργείο προχώρησε στον υπερδιπλασιασμό σε σχέση με πέρσι των θέσεων/πιστώσεων έκτακτου προσωπικού με τις διαδικασίες του Π.Δ. 407/80 και του ν.1404/83, κατανέμοντας 300 θέσεις/πιστώσεις στα Ιδρύματα, με γνώμονα πρωτίστως την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών των Ιδρυμάτων με νέα Τμήματα που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους το 2019.

Με τον συνδυασμό των παραπάνω μέτρων η στήριξη των Ιδρυμάτων υλοποιείται έγκαιρα και άμεσα, με τρόπο που δεν έχει συμβεί ξανά την τελευταία δεκαετία.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Η είσοδος του κοινού στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 12.00-15.00. Η είσοδος των Δικηγόρων στο κτήριο επιτρέπεται ελεύθερα με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανέναν χρονικό ή άλλο περιορισμό. Η είσοδος του κοινού στα γραφεία του Κεντρικού Πρωτοκόλλου και στο Γραφείο Ενημέρωσης Πολιτών θα επιτρέπεται καθημερινά κατά τις ώρες 9.00-15.00. Για την επίτευξη της αποφυγής συνωστισμού, η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και της αναλογίας ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. και με υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση για την διευκόλυνση του κοινού αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτησή του, συνιστάται ιδιαίτερα η υποβολή αιτήσεων στο Κεντρικό Πρωτόκολλο μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protocol@minedu.gov.gr ή της ηλεκτρονικής υπηρεσίας e-αίτηση, https://mydocs.minedu.gov.gr.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 22

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top