Δελτία Τύπου

06-05-19 Αναβαθμισμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στο CERN

cern 2 1

cern 1

06-05-19  Αναβαθμισμένη η συμμετοχή της Ελλάδας στο CERN

Την δυνατότητα να αυξήσει η Ελλάδα την ανταποδοτικότητα της ετήσιας οικονομικής εισφοράς της στο CERN προς όφελος των Ελλήνων ερευνητών και της βιομηχανίας, συζήτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας   Πατρίτσια Κυπριανίδου στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών-CERN στη Γενεύη, με τη Γενική Διευθύντρια του CERN Fabiola Gianotti και στελέχη του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου 2019 συζητήθηκαν οι προοπτικές αναβάθμισης των πειραμάτων που σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια καθώς και το ενδεχόμενο συνεργειών του CERN με το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με στόχο τη στήριξη νέων επιστημόνων ως ανάχωμα στο brain drain.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε κλίμα ιδιαίτερα θερμό και εποικοδομητικό εκτός από τον Κ. Φωτάκη και την Π. Κυπριανίδου, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο επιστημονικός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN καθηγ. Κ. Φουντάς, στελέχη της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Γενεύη, καθώς και ο Εμμ. Τσεσμελής, αρμόδιος για θέματα Ελλάδας στο CERN.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η ελληνική αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε στα πειράματα CMS και ATLAS και είχε την ευκαιρία συζήτησης με έλληνες επιστήμονες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδάκτορες και εργαζόμενους στο CERN για τις ερευνητικές προοπτικές και τις ευκαιρίες επιστημονικής σταδιοδρομίας που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 έως σήμερα, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, αποπληρώνει με συνέπεια, ανεξόφλητες υποχρεώσεις της χώρας στο CERN ύψους 38 εκατ. ελβετικών φράγκων, τις οποίες κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και έχει αποκαταστήσει το δικαίωμα ψήφου της χώρας στο Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως χώρα που επιδεικνύει υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα και εξωστρέφεια, έχει εδραιώσει την συμμετοχή της σε μεγάλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς ερευνητικούς οργανισμούς όπως και σε διακρατικά και περιφερειακά ερευνητικά προγράμματα.

Η Ελλάδα εξάλλου αποτελεί μόνιμο και δραστήριο μέλος του CERN και ένα από τα δώδεκα ιδρυτικά κράτη-μέλη. Η συμμετοχή των ελλήνων επιστημόνων και ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα πειράματα του CERN, συμβάλλει σημαντικά στη μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας στη χώρα και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, μεταπτυχιακών φοιτητών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, σε τομείς όπως η φυσική υψηλών ενεργειών, τα μαθηματικά, η πληροφορική, οι ηλεκτρονικές διατάξεις και οι επιστήμες μηχανικού.

 

 

 

 

06-05-19 Επίσκεψη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

rsz ΦΩΤΟ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ

06-05-19 Επίσκεψη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επισκέφθηκε την Παρασκευή η Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη  και συναντήθηκε διαδοχικά με τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Πρύτανη, τον κ. Ιωάννη Γεωργίου, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και την κα. Άννα Μπατιστάτου Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και διαπιστώθηκε η επιτυχής πορεία κάλυψης των νέων θέσεων μελών ΔΕΠ αλλά και η ανάγκη κάλυψης θέσεων προσωπικού διοίκησης και υποστήριξης καθώς και η εγρήγορση για την απορρόφηση των νέων κονδυλίων της ΓΓΕΤ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας.

Πιο αναλυτικά, με τον κ. Τ. Αλμπάνη συζητήθηκε η πορεία του Πανεπιστημίου και η λειτουργία των νέων τμημάτων, καθώς και η άμεση απορρόφηση  κονδυλίων χρηματοδότησης της έρευνας τα οποία προκύπτουν από ποικίλες πηγές του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Αλμπάνης ενημέρωσε την Υφυπουργό Παιδείας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σύναψης απευθείας συμβάσεων, με το Ίδρυμα, του προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης που θα απασχολείται σε αυτό. 

Με τον κ. Ι. Γεωργίου, η Υφυπουργός συζήτησε για τη λειτουργία νέων πρωτοποριακών εργαστηρίων εκπαίδευσης στην υγεία που θα είναι σε χρήση από κοινού από τμήματα της Σχολής (Ιατρική, ΒΕΤ, Νοσηλευτική και Λογοθεραπεία) και θα χρησιμοποιηθούν τόσο στην εκπαίδευσή των φοιτητών όσο και στην έρευνα. Οι κύριοι άξονες της συζήτησης αφορούσαν τη  χρηματοδότηση και τους χώρους εγκατάστασής τους. 

Η κα. Άννα Μπατιστάτου έθεσε  την επιτακτική ανάγκη για νέες θέσεις μελών ΔΕΠ καθώς και διοικητικού και λοιπού προσωπικού σε βασικούς τομείς της Ιατρικής. Διαπιστώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση πλήρωσης των θέσεων μελών ΔΕΠ που είχαν δοθεί. Η Υφυπουργός ενημέρωσε ότι πλέον έχει νομοθετηθεί η αναπλήρωση των θέσεων αποχωρούντων (συνταξιοδότηση, παραίτηση κλπ), γεγονός που βοηθά στην ανακοπή της μείωσης του προσωπικού. 

Η κα. Μπατιστάτου ενημέρωσε επίσης για την πολύ καλή έκβαση της πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών της Ιατρικής καθώς και για την πορεία του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου Γενικής Ιατρικής, μια σημαντική προσπάθεια για την καλύτερη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο αντικείμενο αυτό, με στόχο την ενδυνάμωση και ενίσχυση των δομών πρόληψης και πρώτης παρέμβασης.

03-05-19 Σύσταση 943 νέων οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού

ipourgeio 400px

03-05-19 Σύσταση 943 νέων οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει τη σύσταση 943 νέων οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Το ΦΕΚ σε μορφή pdf

 

03-05-19 Με Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα αξιολόγησης Λυκείου

2 peth

03-05-19 Με Υπουργική Απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα αξιολόγησης Λυκείου

Από το ΥΠΠΕΘ διευκρινίζεται ότι, για λόγους απλοποίησης των διαδικασιών, θέματα αξιολόγησης Λυκείου ρυθμίζονται πλέον με Υπουργική Απόφαση, βάσει του υπό έκδοση νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή την 23η Απριλίου 2019. Ισχύουν όσα είχαν περιληφθεί στην υπ’ αριθμόν 169626/Δ2/11-10-2018 εγκύκλιο.

Ειδικά για το θέμα των προαγωγικών/απολυτηρίων εξετάσεων Γενικών Λυκείων, Ημερησίων και Εσπερινών, τα μαθήματα που ανήκουν στην Ομάδα Α (γραπτώς εξεταζόμενα) είναι τα εξής:

Α΄ Λυκείου:

 1. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία
 2. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση)
 3. Άλγεβρα
 4. Γεωμετρία
 5. Ιστορία
 6. Φυσική
 7. Χημεία
 8. Πολιτική Παιδεία

Β΄ Ημερησίου και Γ΄ Εσπερινού Λυκείου:

 1. Νέα Ελληνική Γλώσσα και Νέα Ελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση)
 2. Ιστορία
 3. Βιολογία
 4. Άλγεβρα για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών ή Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία (μόνο για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και

Μαθήματα Ομάδων Προσανατολισμού

Γ΄ ημερησίου και Δ΄ Εσπερινού Λυκείου :

 1. Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία (σε τρίωρη συνεξέταση)
 2. Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής
 3. Ιστορία
 4. Βιολογία

Αντίστοιχα ρυθμίζονται για τα ΕΠΑΛ τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμόν Φ4/177399/Δ4/22-10-2018 εγκύκλιο.

 

 

 

02-05-19 Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη συνάφεια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Σχολικής Ψυχολογίας

2017 02 20 aei 550x400

02-05-19 Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για τη συνάφεια Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Σχολικής Ψυχολογίας

Η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης σε μορφή pdf 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00

Είσοδος Δικηγόρων 07:00 - 17:00 

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top