Δελτία Τύπου

10-05-19 Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2019

ekset400 px

10-05-19 Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ 2019

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία ορίζονται τα Εξεταστικά Κέντρα ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2019 στα Γενικά Λύκεια.

Υ.Α. ορισμού Εξεταστικών Κέντρων σε μορφή pdf

 

 

 

10-05-19 Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα

ek01

10-05-19 Δραστική μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα

Με το άρθρο 72 του νέου νόμου 4160/2019 «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» θεσπίζεται για πρώτη φορά μία σειρά διατάξεων που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών της διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και συμβάλλουν αποφασιστικά στην μείωση της γραφειοκρατίας που οδηγεί στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των ερευνητικών έργων αλλά και στην μείωση του κόστους διαχείρισής τους.

Με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Ερευνητικών Κέντρων και οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ, που έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης, παραμένουν στο δημόσιο λογιστικό αλλά λειτουργούν με ειδικές ρυθμίσεις που εισάγει ο νέος νόμος σε τέσσερα καίρια σημεία:

  •     Η ανάληψη υποχρέωσης γίνεται πλέον ανά κατηγορία δαπάνης και όχι για κάθε δαπάνη.
  •     Απλοποιείται η διαδικασία σύναψης συμβάσεων προμηθειών.
  •     Οι δαπάνες μετακίνησης στο πλαίσιο προγραμμάτων καλύπτονται με μόνη προϋπόθεση την υποβολή παραστατικών.
  •     Εισάγεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικαιολογητικών.

«Το άρθρο 72 κάνει πράξη τη μείωση της γραφειοκρατίας στην Έρευνα, ένα καθολικό αίτημα της ερευνητικής κοινότητας της χώρας. Η δυναμική που διέπει την Έρευνα απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες ευέλικτης διαχείρισης των ερευνητικών έργων. Το στοίχημα είναι πώς θα εξασφαλισθεί αυτή η ευελιξία με την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Το νέο, ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχουν προκύψει στη μεταμνημονιακή εποχή. Με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου μειώνεται σημαντικά το διοικητικό βάρος των ΕΛΚΕ, χωρίς εκπτώσεις στη διαφάνεια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου δήλωσε:

«Οι ρυθμίσεις του νέου νόμου είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης και αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των ερευνητικών έργων που υλοποιούνται στα ΑΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα της χώρας».

 

 

 

 

 

 

10-05-19 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για το σχ. έτος 2019-2020

23 03 17bruxelles

10-05-19 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για το σχ. έτος 2019-2020

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν 73289/Η2/10-5-2019 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται: από 10-05-2019 μέχρι 20-05-2019 και ώρα 15.00.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη https://dipode-aitisi.sch.gr.

Η  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε μορφή pdf

 

 

10-05-19 Συνέντευξη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο Πρακτορείο 104,9 FM

 MG 3721

10-05-19 Συνέντευξη Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη στο Πρακτορείο 104,9 FM

«Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος μάς επιτρέπει να παίρνουμε μόνιμα μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο», δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Η κ. Τζούφη υπογράμμισε πως «η απόφαση για τα πλεονάσματα αποτέλεσε αντικείμενο πολύ σοβαρής διαμάχης σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και ως εκ τούτου «οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο μέτωπο ενάντια στην σκληρή λιτότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, «η Κυβέρνηση τηρεί τη συμφωνία που είχαμε αναγκαστεί να υπογράψουμε, όμως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού και στις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου, έχουν επιτευχθεί οι οικονομικοί στόχοι, που μας επιτρέπουν να προχωρούμε σε θετικά μέτρα· μέτρα τα οποία είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και έχουν υλοποιηθεί, αλλά και μόνιμα μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο, με την έξοδό μας από τα μνημόνια».

Να αντιπαρατεθούν δημοσίως τα πολιτικά σχέδια της Κυβέρνησης και της ΝΔ

Μιλώντας για τη στάση που τηρεί η ΝΔ, η κ. Τζούφη υπογράμμισε ότι «δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα και υπάρχει ένας έντονος κιτρινισμός και απαξίωση της πολιτικής από τον οποίο ο μόνος που έχει να ωφεληθεί είναι η ακροδεξιά και δυστυχώς αυτό έχει μπει ως ένα κομμάτι της πολιτικής ατζέντας της ΝΔ».

Πρόσθεσε δε ότι «τα πολιτικά σχέδια της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «πρέπει να αντιπαρατεθούν μπροστά στον ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται αυτή τη στιγμή σε πρώτη φάση να αποφασίσει για το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο όμως είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την επόμενη μέρα».

Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών

Όπως σημείωσε, «προκειμένου να υλοποιηθούν τα θετικά κοινωνικά μέτρα, πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται τα πακέτα κοινωνικής συνοχής, για τα οποία ο κ. Βέμπερ, έχει τελείως διαφορετική άποψη», επισημαίνοντας ότι «αυτόν προτείνουν για επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης. Άρα», πρόσθεσε, «η μάχη των ευρωεκλογών είναι πάρα πολύ κρίσιμη και για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών».

Ενίσχυση της Δημόσιας Παιδείας

Όσον αφορά τον χώρο της Παιδείας, η Υφυπουργός υπενθύμισε ότι «άνοιξε η προκήρυξη για τις 4.500 θέσεις για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» και πως «μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσουν και για τις άλλες 10.000 για τη Γενική Εκπαίδευση, για τα επόμενα δύο χρόνια».

Σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση, η κ. Τζούφη υπογράμμισε ότι «γίνεται μια ανασυγκρότηση του χώρου της, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλοι οι πόροι είτε υλικοί, είτε ανθρώπινοι και τα δημόσια πανεπιστήμια να σταθούν αξιοπρεπώς στον ευρωπαϊκό χάρτη». Επιπλέον, τόνισε ότι «στο τελευταίο νομοσχέδιο, ψηφίσαμε την εφαρμογή του κανόνα 1:1, σε πλήρη αντίθεση με το 1:5 στο οποίο επιμένει και σχεδιάζει η ΝΔ, ώστε για κάθε ένα αποχωρούν μέλος ΔΕΠ, να προκηρύσσεται, στο γνωστικό αντικείμενο, άμεσα η θέση του». Κάτι που, όπως σημείωσε, «θα οδηγήσει στην στήριξη των νέων επιστημόνων και την ανάσχεση του brain drain».

 

10-05-19 Στις Πρέσπες μεταβαίνει ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για τους 1ους Σχολικούς Αγώνες Πρεσπών μαθητών Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

gavr05

10-05-19 Στις Πρέσπες μεταβαίνει ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου για τους 1ους Σχολικούς Αγώνες Πρεσπών μαθητών Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Στις Πρέσπες μεταβαίνει το Σάββατο 11 Μαΐου ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου προκειμένου να παραστεί στους 1ους Σχολικούς Αγώνες Πρεσπών (1st Prespes School Games) που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σχολείων από την Ελλάδα, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι 1οι Σχολικοί Αγώνες Πρεσπών θα διοργανωθούν από τους όμορους Δήμους των τριών χωρών που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών στις 11-12 Μαΐου 2019.

Την πρώτη μέρα θα γίνουν αγώνες μπάσκετ στο Πατουλίδειο Αθλητικό Κέντρο σε 4 κατηγορίες (παίδων, κορασίδων, νέων, νεανίδων) με μικτές ομάδες μαθητών από τις τρεις χώρες. Τη δεύτερη ημέρα θα γίνει ανώμαλος δρόμος 4χλμ. (νέοι, νεανίδες) και 2χλμ. (παίδες, κορασίδες), που θα τερματίζει στο χώρο μπροστά στην Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου στο ομώνυμο νησί της Μικρής Πρέσπας.

Παράλληλα θα γίνουν ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της ελληνικής πλευράς (Βυζαντινή εκκλησία Αγ. Γερμανού, νερόμυλος Αγ. Γερμανού, Βασιλική Αγ. Αχιλλείου) αλλά και από κοινού συμμετοχή σε αυθεντικά λαϊκά δρώμενα (Πανήγυρις Αγ. Γερμανού).

Στόχος των αγώνων είναι η καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στις κοινότητες των κατοίκων των Πρεσπών και από τις τρεις χώρες,  μέσα από την διάδοση του αθλητικού πνεύματος στους μαθητές, την καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας και ιδίως την αλληλογνωριμία και αλληλοκατανόηση των παιδιών από τις τρεις όχθες των λιμνών. 

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την επιτυχή διοργάνωση και κυρίως από την θεσμοθέτηση και περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των διοργανώσεων στο μέλλον είναι η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς των Δήμων, που μοιράζονται την περιοχή των Πρεσπών, δηλαδή τον Δήμο Resen (Βόρεια Μακεδονία), το Δήμο Pustec  (Αλβανία) και τον Δήμο Πρεσπών. Και οι τρεις Δήμοι συνεργάζονται σε διάφορα θέματα εδώ και δεκαετίες και με αυτήν την οργάνωση φιλοδοξούν να επιταχύνουν την εμβάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς η συνεργασία αυτή αποφέρει οφέλη και για τις τρεις πλευρές. 

Οι αγώνες αποτελούν πρωτοβουλία του Δήμου Πρεσπών και του Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων Λαιμού και τελούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, την υποστήριξη του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG “Balkan-Mediterranean 2014-2020", καθώς και του προγράμματος «PoliPrespa» το οποίο υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στους αγώνες εκτός από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, θα παραστούν οι Δήμαρχοι των Δήμων Resen και Pustec, Zivko Gosharevski και Andon Jani.

2019 05 10 11 55 19

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00

Είσοδος Δικηγόρων 07:00 - 17:00 

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top