11-04-11 Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Υπουργού σε εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής

Δελτίο Τύπου

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στην εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής, με τη συμμετοχή όλων των Περιφερειαρχών της χώρας

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση για την ελληνική διατροφή και το ρόλο των περιφερειών στην ανάδειξη της.

Με πολλούς από εσάς, τους αιρετούς του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, είχα την τιμή  να συνεργαστώ μέσα από την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, στη μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του θεσμού.

Πετύχαμε, ξεκινώντας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,  όχι μόνο να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις εκείνων των ημερών, αλλά να ταυτίσουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τους ελέγχους. Ξεκινήσαμε από το μηδέν, οργανώσαμε τους μηχανισμούς έλεγχου της ποιότητας των τροφίμων και αναδείξαμε τα τοπικά προϊόντα.

Σε όλο τον κόσμο μιλούν για την ελληνική διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται ως υπόδειγμα διατροφής.

Πιστεύουμε ότι στην εποχή της κρίσης η ελληνική διατροφή, μπορεί να μας προσφέρει την ευκαιρία που αναζητούμε προκειμένου να ξαναμπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης. Γι αυτό το λόγο δίνουμε έμφαση στην ανάδειξη την μοναδικότητας των προϊόντων μας, με τελικό στόχο την ανάπτυξη  μιας βιομηχανίας ποιοτικών τροφίμων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σημαντικές πρωτοβουλίες ιδιωτών και συνεταιρισμών που είναι αποσπασματικές.

Χρειάζεται κεντρικός συντονισμός και ενίσχυση ιδιαίτερα στην προβολή και στη διάθεση των προϊόντων.

Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι όλα αυτά πρέπει να τα πετύχουμε σε συνθήκες κρίσης, όμως αυτός ο δρόμος εκτός από δύσκολος, είναι και μονόδρομος, καθώς δεν έχουμε πλέον  άλλες δυνατότητες

Το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια, σε δυο επίπεδα.

Πρώτον, με τη   Διά Βίου Μάθηση και σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, μπορούμε να οργανώσουμε προγράμματα κατάρτισης ενηλίκων σε σχέση με την παραγωγή και την προώθηση των προϊόντων της ελληνικής διατροφής.

Δεύτερον με την Αγωγή Υγείας στα σχολεία και πάντα σε συνεργασία με τους γονείς, πλάθουμε συνειδήσεις και χαρακτήρες. Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά ότι η διατροφή έχει άμεση σχέση με την υγεία τους, έχει άμεση σχέση με τη διαμόρφωση μιας ισχυρής προσωπικότητας.

Είμαστε ότι τρώμε και στην Ελλάδα δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε την διατροφή μας, που είναι ένα θειο δώρο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε  μεγάλα προβλήματα με την παιδική παχυσαρκία. Ένα παχύσαρκο παιδί συνήθως γίνεται παχύσαρκος ενήλικας με τα γνωστά σε όλους μας επακόλουθα , τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο

Πέρα από την ανάγκη για την προστασία της υγείας των παιδιών και την καταπολέμηση  της παχυσαρκίας,  είναι ανάγκη  να αναδείξουμε τον ελληνικό διατροφικό πολιτισμό, τη σχέση της ελληνικής διατροφής με την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικονομία, την οικογένεια, την τέχνη,  τη θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους έχουμε εντάξει το πρόγραμμα της Διατροφής στα 800 ολοήμερα στην Δευτέρα δημοτικού.

Την ίδια στιγμή με σχετική εγκύκλιο στα σχολεία, έχουμε ζητήσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς 2010-2011 να δοθεί προτεραιότητα, στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας, σε προγράμματα Διατροφής, ενώ προχωράμε στην ενεργοποίηση σχετικού νόμου του 2000 ώστε η Αγωγή Υγείας με όλα τα αντικείμενα που διαπραγματεύεται να αποτελούν υποχρεωτικό αντικείμενο μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Έτσι θα συμμετέχουν όλοι οι μαθητές.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας προετοιμάζουμε Μνημονίου συνεργασίας με στόχο τη δημιουργία στοχευόμενων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και του παιδικού διαβήτη

Πέρα από ενημέρωση προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όσο μπορούμε την παιδική φαντασία και δημιουργικότητα. Προσπαθούμε να κερδίσουμε τη συμμετοχή.

Γι αυτό το λόγο δημιουργούμε ιστοσελίδα με θέμα την Διατροφή, με τίτλο «Σχολικά Μαγειρέματα», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Η ιστοσελίδα «Σχολικά μαγειρέματα» θα είναι χώρος αναφοράς, προβληματισμού, δράσεων, δημιουργικότητας,  επικοινωνίας, διαγωνισμών, παιχνιδιών και γνώσης  γύρω  από  θέματα διατροφής και της σχέσης της με την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Επίσης θα φιλοξενεί προγράμματα σχετικά με διατροφή, που υλοποιούν οι μαθητές στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας.

Η πρώτη δράση του ιστοχώρου  «Σχολικά Μαγειρέματα»  είναι η διεξαγωγή πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ :«Τρέφομαι μεσογειακά,  ζω καλύτερα»

Αφορμή για τον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες είναι:

Πρώτον, η ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής, στις 16 Νοεμβρίου του 2010, στον Κατάλογο της ʼυλης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δεύτερον, οι   αλλαγές  στις  διατροφικές συνήθειες που παρατηρούνται  τα  τελευταία  χρόνια  στη  χώρα  μας,  με αποτέλεσμα  να  απομακρυνόμαστε  όλο  και  περισσότερο από τον  παραδοσιακό  ελληνικό  τρόπο  διατροφής.

Τρίτον, η  θέση  που  καταλαμβάνει η  χώρα μας, πανευρωπαϊκά, στην παιδική παχυσαρκία,  με  τα  Ελληνόπουλα να είναι τα  πιο υπέρβαρα  παιδιά  σε σχέση με τα συνομήλικα τους στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα να υπάρχει αύξηση των διατροφικών διαταραχών (όπως η νευρογενής ανορεξία και η νευρογενής βουλιμία).

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι στο ευρωπαϊκό δίκτυο αδελφοποίησης σχολείων, μέσω διαδικτύου,  e-twinning θα δημιουργηθεί μία νέα θεματική κατηγορία «Μεσογειακή Διατροφή» - σε ειδική πλατφόρμα της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης που εδρεύει στις Βρυξέλλες-  έχοντας ως αφετηρία όλα τα σχολεία που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό «σχολικά μαγειρέματα» και το υλικό που θα προκύψει από αυτόν,  σε ελληνική και αγγλική έκδοση.

Η νέα θεματική θα αποτελεί σημείο συνάντησης και δημιουργίας ατομικών,  διασχολικών ή  και διακρατικών δραστηριοτήτων  με θεματικό πυρήνα τη Μεσογειακή Διατροφή .  Όλο αυτό το υλικό θα μπορούν να το πάρουν και οι περιφέρειες της χώρας με σκοπό να διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις προβολής των τοπικών τους προϊόντων, τις οποίες το Υπουργείο Παιδείας ευχαρίστως θα προβάλει.

Κλείνοντας θα ήθελα να πως ότι το ζήτημα της ελληνικής διατροφής, είναι μεγάλο και σύνθετο. Χρέος μας είναι να την αναδείξουμε σε μικρούς και μεγάλους, τόσο για λόγους προστασίας της υγείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και για λόγους που σχετίζονται με την προοπτική του τόπου, τις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σας ευχαριστώ πολύ και Καλά μαγειρέματα

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00

Είσοδος Δικηγόρων 07:00 - 17:00 

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top