20-09-10 Χαιρετισμός Αναπληρώτριας Υπουργού Φ. Γεννηματά σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δελτίο Τύπου

 

Χαιρετισμός Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στην εκδήλωση για τον εορτασμό των οκτώ χρόνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας στην Τρίπολη

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ με αφορμή τον εορτασμό των 8 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των εγκαινίων του νέου κτηρίου της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας.

Σε μια περίοδο εντάσεων και κρίσης, είναι σημαντικό να στηρίζουμε τις νέες προσπάθειες και κυρίως να μην έχουμε το βλέμμα στραμμένο μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά να θυμόμαστε και να στηρίζουμε την Περιφέρεια.

Ο ρόλος των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Περιφέρεια είναι διττός:

  • Από τη μία, λειτουργούν ως χώρος εισροής: πρωτίστως ανθρώπινου δυναμικού. Πληθυσμιακές ομάδες μετακινούνται: νέοι άνθρωποι έρχονται στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια για να διδάξουν αλλά και για να μάθουν. Η μετακίνηση αυτή αλλάζει το υπάρχον τοπίο καθώς νέες ιδέες και νοοτροπίες μπολιάζουν την ανθρώπινη γεωγραφία, κρατώντας έναν τόπο ζωντανό. Ταυτόχρονα -και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο- κάποιοι επιλέγουν να παραμείνουν και να επενδύσουν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο όπου σπούδασαν.
  • Από την άλλη είναι -και θέλουμε να επιμείνουμε σε αυτό καθώς είναι στόχος του Υπουργείου- και κέντρα εκροής. Θέλουμε όλα τα Πανεπιστήμια να παραμείνουν εάν ήδη είναι -και να γίνουν αν δεν είναι ακόμη- κέντρα Αριστείας και Καινοτομίας, μεταλαμπαδεύοντας γνώση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Να γίνουν πόλος έλξης. Η προσέλκυση νέων ανθρώπων γεμάτων όρεξη για δημιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να αναφερθώ στη σημασία της αξιολόγησης. Τα τελευταία χρόνια, έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα η αξιολόγηση των τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αξιολόγηση είναι τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν παρά μόνο να κερδίσουν από την διαδικασία αυτή. Η καταγραφή των δομών, υποδομών, μεθόδων και διαδικασιών οργάνωσης και λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου επιτρέπει η επέμβαση για διορθωτικές κινήσεις να γίνεται τεκμηριωμένα, μεθοδευμένα και κατά συνέπεια πιο επιτυχημένα. Μέχρι σήμερα ο συντονισμός των ενεργειών για αλλαγή στον χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γινόταν από το Υπουργείο Παιδείας. Από εδώ και στο εξής όμως, και σύμφωνα με τις αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε και οι οποίες θα τονώσουν την αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, οι αποφάσεις θα παίρνονται από τα ίδια τα πανεπιστήμια και η αξιολόγηση θα είναι ένα εκ των πιο ισχυρών εργαλείων που θα έχουν στη διάθεσή τους. Καλύτερα Πανεπιστήμια σημαίνει όχι μόνο βελτίωση του επιπέδου των παρεχομένων σπουδών και υπηρεσιών, αλλά και προσέλκυση ανθρωπίνου δυναμικού όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό· σημαίνει ισχυροποίηση σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό με τη δημιουργία συμμαχιών και ευρύτερη αναγνώριση διεθνώς. Και φυσικά σημαίνει έξοδος στην κοινωνία ανθρώπων με Παιδεία και επιστημονική κατάρτιση.

Κλείνω παραθέτοντας στοιχεία από τον ιστότοπο του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και λέγοντας ότι με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει ήδη θέσει ως στόχους του τα όσα προανέφερα, δηλαδή, "τη δημιουργική συμβολή στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική περιφέρεια, με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές που να ανταποκρίνονται ως προς το περιεχόμενο των σπουδών, την έρευνα και τη διδασκαλία στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου με εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια".

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου δέχονται το κοινό καθημερινά από 12:00 έως 14:00

Είσοδος Δικηγόρων 07:00 - 17:00 

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας).

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top