Δελτία Τύπου

22-06-18 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε ημερίδα για τη μαθητεία στην Κοζάνη

22 ekkoz

22 ekozn

22-06-18 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε ημερίδα  για τη μαθητεία στην Κοζάνη

Στην εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας: Προοπτικές στη Δυτική Μακεδονία», που διοργάνωσε χθες Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας,  παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Γραφ. Υφυπουργού Θέμη Κοτσιφάκη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας Κώστα Κωνσταντόπουλο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Βασιλική Βόντσα, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών κ. Κωνσταντίνος Πουτακίδης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Παύλος Ιωάννου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, εκπρόσωποι του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου και πλήθος εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προβολή και υποστήριξη του θεσμού της Μαθητείας των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., η διάχυση των αποτελεσμάτων του θεσμού, η ενημέρωση των Επιμελητηρίων και των τοπικών εργοδοτικών φορέων και των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στον χαιρετισμό του στην κατάμεστη αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να αρθούν οι παθογένειες του παρελθόντος και μέσα από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών να καταστεί το Επαγγελματικό Λύκειο ισότιμη επιλογή μεταξύ των αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου. Ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών με την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στη συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ και τη συμμετοχή των αποφοίτων στο «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας». Τόνισε ότι ο θεσμός της μαθητείας συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. καθώς αποτελεί πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας. Πρόσθεσε, δε, ότι ο θεσμός μαθητείας εφαρμόζεται κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερες ειδικότητες περιλαμβάνοντας φέτος 21 συνολικά ειδικότητες. Τέλος, επί αφορμής της πρόσφατης πρόσκλησης για τη διάθεση θέσεων μαθητείας κάλεσε τους εκπροσώπους της τοπικής οικονομίας και αγοράς να στηρίξουν το θεσμό προσφέροντας θέσεις μαθητείας στους αποφοίτους. Σε αυτή την προσπάθεια επισήμανε ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και αγοράς εργασίας και κάλεσε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να στηρίξει το θεσμό της μαθητείας εμπλέκοντας περισσότερους εργοδότες και μαθητευόμενους.

Επιπλέον, ο Υφυπουργός συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη διοργάνωση έκθεσης μαθητικών έργων των ΕΠΑ.Λ. Δυτικής Μακεδονίας, που στόχο είχε την προβολή των τομέων και ειδικοτήτων που λειτουργούν στα ΕΠΑ.Λ. της Δυτικής Μακεδονίας.

Πριν την έναρξη της ημερίδας ο Υφυπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουνίου επισκέφθηκε το ΕΠΑ.Λ. Σιάτιστας, όπου είχε εκτενή συζήτηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές για τις επαγγελματικές δυνατότητες που προσφέρονται πλέον καθιστώντας το Επαγγελματικό Λύκειο ένα λύκειο που αρχίζει να κερδίζει την εμπιστοσύνη όλων.

22-06-18 Διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2018

22 odmi

 22-06-18 Διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2018

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2018 ξεκινούν από την Παρασκευή 22-6-2018 και ολοκληρώνονται την Δευτέρα 16-7-2018.

Πιο συγκεκριμένα οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Παρασκευή 22 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Δευτέρα 16-7-2018. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

- όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2018, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

- όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2016 ή 2017, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους.

Γ. Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο 22 Ιουνίου με 16 Ιουλίου 2018.

Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Τρίτη 19-6-2018 μέχρι και την Παρασκευή 29-6-2018.

22-06-18 Παρατείνεται η προθεσμία για τη διάθεση  θέσεων  Μαθητείας  στα  ΕΠΑΛ  και  ΙΕΚ  του ΥΠΠΕΘ και στις ΕΠΑΣ και ΙΕΚ Ο.Α.Ε.Δ.

LOGOS ma8hteia 550 400

22-06-18 Παρατείνεται η προθεσμία για τη διάθεση  θέσεων  Μαθητείας  στα  ΕΠΑΛ  και  ΙΕΚ  του ΥΠΠΕΘ και στις ΕΠΑΣ και ΙΕΚ Ο.Α.Ε.Δ.

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη και του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αθανάσιου Ηλιόπουλου παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 η προθεσμία για τους φορείς Δημοσίου τομέα, που  επιθυμούν  να  προσφέρουν  θέσεις  μαθητείας στα ΕΠΑ.Λ. και ΙΕΚ και στις ΕΠΑ.Σ. και ΙΕΚ ΟΑΕΔ.

Όπως επισημαίνεται στην υπ’ αρίθμ. 65092/24-04-2018 αρχική πρόσκληση του  Υπουργείου  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη διάθεση θέσεων μαθητείας απαιτείται Απόφαση  του  Δ.Σ.  του  φορέα,  η  οποία  θα  σταλεί  ηλεκτρονικά  σε   ψηφιακή   μορφή   στις   ηλεκτρονικές  διευθύνσεις  mathiteia_apofaseis@minedu.gov.gr και mathiteia@oaed.gr.

Επισυνάπτεται η αρχική πρόσκληση

22-06-18 Ομιλία της Υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

tzoufi3 550 400

22-06-18 Ομιλία της Υφυπουργού Παιδείας Μ. Τζούφη για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό

Τις νέες ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, τα ανοιχτά ζητήματα και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και υλοποιεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων ανέπτυξε η Υφυπουργός Μερόπη Τζούφη από το βήμα της Βουλής, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς το εξωτερικό έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από την παλαιότερη μετανάστευση και ως εκ τούτου «θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όλους εκείνους τους τρόπους για την πολυδιάστατη παιδαγωγική υποστήριξη των μαθητών μας, με στόχο να εξασφαλίζουμε και τη διασύνδεση με την πατρίδα, αλλά, ταυτόχρονα και την ομαλή τους ένταξη στις κοινωνίες, που διαβιούν».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στους Συντονιστές Εκπαίδευσης που τοποθετούνται από το ΥΠΠΕΘ και το ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι σε προετοιμάζεται Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία, τον τρόπο και τα κριτήρια που πρέπει να συσταθεί Επιτροπή Αξιολόγησής τους.

Μιλώντας για τα αντικίνητρα και τα ανοιχτά ζητήματα στην εύρεση εκπαιδευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των δομών του εξωτερικού, η Μερόπη Τζούφη ανέφερε ενδεικτικά τη δυσκολία έκδοσης βίζα σε χώρες εκτός Ε.Ε., γυναικείας εργασίας σε ορισμένες χώρες, το υψηλό κόστος διαβίωσης, τις εμπόλεμες συνθήκες που υπάρχουν σε κάποιες περιοχές, το κόστος των μετακινήσεων κλπ.

Απολογίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί το τελευταίο τρίμηνο, η Υφυπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί η Επιτροπή Επιλογής των εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό. Υπενθύμισε δε ότι με ρύθμιση που ψηφίστηκε προσφάτως, οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται διατηρούν την οργανική τους θέση.

Η Υφυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, λέγοντας πως «είναι ίσως το δυσκολότερο θέμα, για το οποίο το ελληνικό Κράτος καλείται να βρει λύσεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι το ΥΠΠΕΘ προσπαθεί να ενισχύσει όλες τις δομές, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και να καλύψει τις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τη δέσμευση για την ίδρυση ελληνικού Νηπιαγωγείου στις Βρυξέλλες, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Κοινότητας της περιοχής.

Επίσης, σημείωσε ότι σταδιακά προχωρά η έγκριση αιτημάτων για την αναγνώριση ΤΕΓ (Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας), ενώ αναγνωρίσθηκε και η ισοτιμία του Λυκείου Αθηνά στο Βουκουρέστι, ούτως ώστε οι μαθητές/τριες να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν με το καθεστώς των εξετάσεων των ομογενών για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επιπλέον, εγκρίθηκαν εγκαίρως οι Μονάδες που δικαιούνται βιβλία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 2018-2019.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία χαρτογράφησης με την αρμόδια Διεύθυνση όλων αυτών των δομών και των αναγκών που υπάρχουν». Επίσης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σε συνεργασία με το ΙΕΠ, προγραμματίζεται η αποτίμηση της πιλοτικής εφαρμογής της δίγλωσσης εκπαίδευσης στα σχολεία της Βαυαρίας, καθώς και η διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης των εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τέλος, η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε και τη σημασία της ταχύρρυθμης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε μονάδες του εξωτερικού, αλλά και της διηνεκούς παιδαγωγικής τους υποστήριξης.

22-06-18 Απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου

22 06 18photo gavr vouli

22-06-18 Απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β. Κεγκέρογλου με θέμα: «Να εγκριθεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης για ίδρυση σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι από τις 7/6/2018 έως και τις 30/6/2018, ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθητών στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτήριο του Υπουργείου θα πραγματοποιείται από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 14:00 μμ.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα τελευταία ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)                                       

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top