ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΟΦΙΑ ΛΑΠΑΤΑ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: Βαθμός Προτεραιότητας:

INFORMATICS

DEVELOPMEN DEVELOPMENT AGENCY
T AGENCY
EST
Reason:
Location: Athens

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε. ΤΜΗΜΑ Γ' ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ

Αθήνα, 13-9-2017

Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.10/ΦM/151306/Δ1

Ταχ. Δ/νση : Ανδρέα Παπανδρέου 37 Τ.Κ. – Πόλη : 15180 – Μαρούσι

Ιστοσελίδα : http://www.minedu.gov.gr Email : spudonpe@minedu.gov.gr

Πληροφορίες : Σ. Λαπατά

: Γ. Μέττα

Τηλέφωνο : 210 344 2425

: 210 344 2247

FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ: «Επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου»

АПОФАΣН Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Έχοντας υπόψη:

- Το άρθρο 4, του Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-09-1985) περί «Δομής και λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και άλλες διατάξεις».
- **2.** Την παρ. 5 του αρ. 3 του ΠΔ 79/2017 (ΦΕΚ 109A)
- **3.** Τη με αρ. πρωτ. $\Phi.12/657/70691/\Delta1/26-04-2016$ Υ.Α. (ΦΕΚ $1324^{\rm B}/11-05-2016$) με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου».
- **4.** Το Π.Δ. 125/2016 (ΦΕΚ 210/A/5-11-2016) με θέμα «Διορισμός, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».
- **5.** Το εδ. στ', της παρ. 5, του άρθρου 25, του Π.Δ. 114/14 (ΦΕΚ 181/A/29-08-2014), σύμφωνα με το οποίο το Τμήμα Γ΄ Μαθητικής Μέριμνας και Σχολικής Ζωής είναι αρμόδιο για «το πλαίσιο λειτουργίας μαθητικών κοινοτήτων, εκδρομών – περιπάτων, επισκέψεων, μετακινήσεων, προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση της μαθητικής ζωής και τη φοίτηση των μαθητών όλων των τύπων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».
- **6.** Την παρ. 1, του άρθρου 14, της με αρ. πρωτ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/16-10-2002 Υ.Α. (ΦΕΚ 1340/Β/2002), περί «Καθορισμού καθηκόντων Προϊσταμένων, Διευθυντών, Συμβούλων, Συλλόγου Διδασκόντων».
- 7. Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τη με αρ. πρωτ. 147335/B1/6-9-2017 Εισήγηση της Δ/νσης Τακτικού Προϋπολογισμού, ΜΠΔΣ και ΠΔΕ του ΥΠΠΕΘ.

ΑΔΑ: 7ΞΔΛ4653ΠΣ-ΓΜΙ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Η επιλογή των σημαιοφόρων γίνεται κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του Π.Δ. 79/2017 (ΦΕΚ $109^{\rm A}$) και με βάση την Υ.Α Φ10/ $84/\Gamma1/480/6$ -7-2001 (ΦΕΚ $863^{\rm B}$), που αφορά στη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και μαθητών που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής καθώς και όσων προέρχονται από μετεγγραφή και με την Υ.Α. $\Gamma1/219/16$ -3-2001(ΦΕΚ $277^{\rm B}$), που αφορά στη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και των αλλοδαπών μαθητών.

Ειδικότερα:

Α) Σχολικές μονάδες με λειτουργία ενός (1) τμήματος στη ΣΤ τάξη

Σημαιοφόροι ορίζονται δύο (2) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ο ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Παραστάτες ορίζονται δέκα (10) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, πέντε (5) για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε (5) για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου ορίζεται ένας (1) μαθητής της ΣΤ΄ τάξης για όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης **ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης** και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική.

Β) Σχολικές μονάδες με λειτουργία δύο (2) τμημάτων στη ΣΤ΄ τάξη

Με τη διαδικασία της κλήρωσης καθορίζεται η σειρά των τμημάτων που θα εκπροσωπούν τη σχολική μονάδα κατά τα δύο χρονικά διαστήματα δηλαδή, από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Ιανουαρίου και από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Οι σημαιοφόροι επιλέγονται με κλήρωση, ένας (1) από τους μαθητές του Α΄ τμήματος για το χρονικό διάστημα έως 31 Ιανουαρίου και ένας (1) από τους μαθητές του Β΄ τμήματος για το χρονικό διάστημα από 1 Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγονται πέντε (5) παραστάτες του Α' τμήματος και πέντε (5) παραστάτες του Β' τμήματος, καθώς και αντίστοιχα ένας (1) υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου του Α' τμήματος και ένας (1) υπεύθυνος κατάθεσης στεφάνου του Β' τμήματος.

Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης **ανάμεσα στους μαθητές του κάθε τμήματος χωριστά** και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική.

Γ) Σχολικές μονάδες με λειτουργία τριών (3) ή περισσοτέρων τμημάτων στη ΣΤ΄ τάξη

Σημαιοφόροι ορίζονται δύο (2) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ο ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ο άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Παραστάτες ορίζονται δέκα (10) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, πέντε (5) για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε (5) για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Υπεύθυνοι κατάθεσης στεφάνου ορίζονται δύο (2) μαθητές της ΣΤ΄ τάξης, ένας (1) για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και ένας (1) για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου σε αυτή την περίπτωση, πραγματοποιείται με τη διαδικασία της κλήρωσης **ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης** και η τήρηση των προαναφερομένων είναι υποχρεωτική.

Δ) Ολιγοθέσιες σχολικές μονάδες και σχολικές μονάδες με ολιγομελή τμήματα

Στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία (1/θέσια,2/θέσια, 3/θέσια), καθώς και στα σχολεία που έχουν αριθμό μαθητών στην ΣΤ' τάξη μικρότερο του αναγκαίου αριθμού για την επιλογή ενός (1) σημαιοφόρου, πέντε (5) παραστατών και ενός (1) υπευθύνου κατάθεσης στεφάνου, οι θέσεις συμπληρώνονται με μαθητές της Ε' και

ΑΔΑ: 7ΞΔΛ4653ΠΣ-ΓΜΙ

όταν δεν επαρκούν κι αυτοί, με μαθητές και των άλλων τάξεων κατά φθίνουσα σειρά (πρώτα της Δ΄ τάξης κλπ.), με τη διαδικασία της κλήρωσης.

Ε) Διαδικασία

Στις περιπτώσεις Α, Β και Γ, η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης και των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των τμημάτων, ενώ στην περίπτωση Δ΄ η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της σχολικής μονάδας και του συλλόγου των εκπαιδευτικών, με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Εσωτερική Διανομή:

- 1. Γραφείο Υπουργού
- 2. Δ/νση Ιδιωτικής Εκπ/σης
- 3. Δ/νση Φυσικής Αγωγής
- 4. Δ/νση Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Π.Ε. Τμήμα Γ΄