label fake news

31-10-18 Fake News 12: Σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Ριζοσπάστης

full 2018 10 31 14 19 13

Η ΑΛΗΘΕΙΑ:

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ισοπεδωτική αντίληψη του «όλοι το ίδιο είναι – όλοι τα ίδια λένε», η εφημερίδα Ριζοσπάστης, όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ, φτιάχνει μια σειρά από επιχειρήματα για να πει στους αναγνώστες της ότι στα θέματα της εκπαίδευσης ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. ταυτίζονται.

Τα όσα αναφέρει στο δημοσίευμα με τίτλο «Αντεπιχειρήματα που κρύβουν τη συμφωνία στρατηγικής» είναι εξόφθαλμα εκτός πραγματικότητας, με πιο εξόφθαλμο fake news την… ανακάλυψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν δηλώνει κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων» και ότι ο Υπουργός Κ. Γαβρόγλου «έχει ανακοινώσει ότι ο επόμενος νόμος μετά τις ‘πανεπιστημιοποιήσεις’ θα αφορά στα κολέγια και στην αναγνώρισή τους» (!).

Και τα δύο είναι παντελώς αναληθή. Καλούμε τον συντάκτη του άρθρου και την εφημερίδα του ΚΚΕ να διαβάσουν καλύτερα τη θέση του Υπουργού για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική και ιδεολογική αρχή για την κυβέρνηση.

Προς διευκόλυνση, παραθέτουμε ορισμένες από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Γαβρόγλου για την εμμονή της Ν.Δ. με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημειώνοντας ότι καλό θα ήταν το ΚΚΕ να μην διαφωνεί ακόμη και με όσα συμφωνεί.

25-10-18 Δηλώσεις του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση με τη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

«Μας είπαν ότι είναι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Είπαμε ότι δεν μπορεί από τη μία μεριά κανείς να λέει να κάνουμε ιδιωτικά Πανεπιστήμια ώστε να μην φεύγουν τα παιδιά στην Κύπρο και στην Βουλγαρία και από την άλλη να θέλει μείωση των εισακτέων. Γιατί να μην μπορεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο δίνοντας πρόσθετους πόρους, προφανέστατα, και θέσεις καθηγητών να αποτρέψει αυτά τα παιδιά να πηγαίνουν έξω; Γιατί χρειάζονται τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια γι’ αυτό;».

16-09-18 Δηλώσεις του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου για την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Αναρωτιέται κανείς γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα καταργήσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Για αυτά ακριβώς μας πίεζε το ΔΝΤ: Όλα στους ιδιώτες, με συνακόλουθο αποτέλεσμα οι λίγοι που έχουν οικονομική άνεση να αποκτούν δικαίωμα στη μόρφωση, και οι πολλοί που δεν την έχουν… έχασαν. Επανέλαβε τη συνήθη κορώνα περί ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Μόνο που τώρα άλλαξε τα επιχειρήματά του: έως τώρα πρότεινε την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων για να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Τώρα, μάλλον μετά τις εξαγγελίες αναβάθμισης του Λυκείου και τις δυνατότητες ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, βρήκε άλλο επιχείρημα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: για να έρχονται ξένοι φοιτητές. Αγνοεί, όμως, ο κ. Μητσοτάκης ότι με τα ξενόγλωσσα Τμήματα που ιδρύουμε και τις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών είναι πια μία πραγματικότητα».

16-07-17 Συνέντευξη του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα»

 «Τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της Δημόσιας Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, της ενίσχυσης της έρευνας και της διασύνδεσής της με την ανάπτυξη. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι άλλων κομμάτων το “υψηλό όραμα”. Και λυπάμαι όταν τους ακούω να κατασυκοφαντούν τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία όχι μόνον έχουν προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική κοινωνία, αλλά και συνεχώς διακρίνονται διεθνώς»

11-07-17 Απάντηση του Υπουργού Κ. Γαβρόγλου στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και θα τον πετύχουμε όσο κι αν επιχειρούν να την συκοφαντήσουν ώστε να ανοίξουν την κερκόπορτα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτός είναι ο δικός τους στόχος. Ας μην επικαλούνται, λοιπόν, εντελώς προσχηματικά επιχειρήματα για να αποκρύψουν από την ελληνική κοινωνία τον πραγματικό στόχο τους: να καταστήσουν την μόρφωση των παιδιών ένα ακόμη προϊόν της αγοράς και τους μαθητές και φοιτητές «πελάτες». Ας το καταλάβουν. Για εμάς η εκπαίδευση δεν πρέπει να υπακούει στους νόμους της αγοράς. Αν για αυτούς η  Παιδεία είναι σαμπουάν, για εμάς δεν είναι».

Ως προς τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, τέλος, η αναφορά ότι «τα λεφτά που υποτίθεται πως δίνει στα ΑΕΙ είναι δάνειο από την ΕΚΤ» είναι εντελώς ψευδής καθώς είναι γνωστό ότι πρόκειται για χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή έσοδα του ελληνικού κράτους από τους άμεσους και έμμεσους φόρους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΥ

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι από τις 6/6/2019 έως και τις 2/7/2019, ημερομηνίες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων των μαθητών στα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, η είσοδος του κοινού, των δικηγόρων και των επισκεπτών στο κτήριο του Υπουργείου θα πραγματοποιείται από τις 12:00 το μεσημέρι έως και τις 14:00 μμ.

rss

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 80

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ: Στον αριθμό 210 344 2000 (Στη θέση των τεσσάρων τελευταίων ψηφίων μπορούν να τοποθετηθούν τα τέσσερα ψηφία του εσωτερικού τηλεφώνου του γραφείου που σας ενδιαφέρει, ώστε να επικοινωνήσετε απ' ευθείας.)

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συμπληρώνοντας την φόρμα

Back to top