Κατεβάστε το σαν αρχείο iCal
Ο Αθλητισμός σε κλέφτικα λημέρια
Από Πέμπτη, 22 Ιουλ 2021 -  13:00
Έως Παρασκευή, 24 Σεπ 2021 - 00:00
Επισκέψεις : 464
Το Τμήμα Προπονητών Αθλημάτων (με εξειδίκευση τον Στίβο) του Ι.Ε.Κ. ʼμφισσας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, προσπάθησε να αναδείξει μέσα από ομαδική εργασία, μία άγνωστη πτυχή της περιόδου που το γένος βρισκόταν στο σκοτάδι του τουρκικού ζυγού, αλλά κυρίως της χρονικής στιγμής που οι Έλληνες με περίσσεια τόλμη και δίψα για την ελευθερία επαναστάτησαν ενάντια στην σκλαβιά και διεκδίκησαν Εθνική Ανεξαρτησία.
Το Ι.Ε.Κ. ʼμφισσας εδρεύει στην ιστορική πόλη της ʼμφισσας (Σάλωνα), η οποία είναι έδρα του Νομού Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πόλη των Σαλώνων καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα υπήρξε έδρα της Διοίκησης της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας, υπό τον τίτλο «ʼρειος Πάγος Σαλώνων», που περιλάμβανε στην διοικητική της επικράτεια ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, μέχρι και την Αττική.
Μεγάλοι ήρωες της Επανάστασης, όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μακρυγιάννης, ο Πανουργιάς, ο Δυοβουνιώτης, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, ο Γκούρας, ο Ιωάννης Μητρόπουλος και πολλοί άλλοι καταγόμενοι από την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας, αλλά και εκείνοι που συνέδεσαν το όνομά της με αυτήν όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και ο Καραϊσκάκης, ξεχώρισαν στον αγώνα για την ευφυΐα και την ανδρεία τους. Οι περισσότεροι από αυτούς, ωστόσο, διέθεταν επιπλέον σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, που σήμερα συναντάμε κυρίως σε υπεραθλητές παγκοσμίου επιπέδου. Αυτό μας δείχνει ότι οι Έλληνες του 1821 δεν είχαν λησμονήσει την προτροπή των αρχαίων προγόνων τους: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Από την βιβλιογραφία βρίσκουμε ότι πριν και μετά την έκρηξη του αγώνα, οι Έλληνες διατηρώντας τις πατρογονικές τους συνήθειες, στις μεγάλες μεταξύ τους συνάξεις, συνήθως με αφορμή θρησκευτικές γιορτές (πανηγύρια κρυφά ή φανερά), πριν από τους χορούς παίρνανε μέρος σε αθλήματα όπως το τρέξιμο, το λιθάρι, τοξοβολία κ.α. Βλέπουμε επίσης ότι με την δημιουργία των ομάδων των Κλεφτών και Αρματολών, η πολεμική εκπαίδευση και η συνεχής επαφή με το βουνό στα λημέρια, η φυσική εξάσκηση έγινε μέρος της σκληρής καθημερινότητάς τους.
Με την δημιουργία του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους και την γενικότερη προσπάθεια σύνδεσης της συνείδησης του λαού με το αρχαίο παρελθόν του, άρχισε δειλά δειλά να καλλιεργείται η ιδέα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία έγινε πραγματικότητα αρκετά αργότερα, όταν πια η ιδέα ωρίμασε σε επιτακτική ανάγκη. Έτσι, με την βοήθεια πολλών εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, φτάνουμε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1896. Εδώ γεννιέται ο θρύλος του Σπύρου Λούη, ενός νέου εθνικού ήρωα που κατάφερε να φέρει το χρυσό μετάλλιο στην χώρα που γέννησε το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά παράλληλα να γίνει και παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού, θέλησης, απλότητας και τόλμης.
Η ομάδα εργασίας του Ι.Ε.Κ. ʼμφισσας, με συντονίστρια την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής κα. Παρασκευή Παπαποστόλου και την αμέριστη συμπαράσταση της Διεύθυνσης, προσπάθησε να προβάλει και να παρουσιάσει την άγνωστη αθλητική πραγματικότητα εκείνης της ιστορικής περιόδου, στον τόπο που αποτέλεσε ένα από τα βασικά κέντρα της Ελληνικής Επανάστασης. Για την παρουσίαση – αναπαράσταση επιλέχθηκε ο παραδοσιακός οικισμός της πόλης της ʼμφισσας, Χάρμαινα, που έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το έτος 2011 για την άρτια ανάδειξή του και όπου για εκατοντάδες χρόνια συναντάμε την δραστηριότητα της επεξεργασίας δερμάτων (Ταμπάκικα).
Στην αναπαράσταση των αθλημάτων συμμετείχαν οι σπουδαστές του τμήματος προπονητών Αθλημάτων του Ι.Ε.Κ. ʼμφισσας, για την διεξαγωγή της οποίας μας παραχωρήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρισσού οι όμορφες παραδοσιακές ρουμελιώτικες φορεσιές και για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να τους εκφράσουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες.
Φορέας Εκδήλωσης: ΔΙΕΚ ʼμφισσας
Τόπος Διεξαγωγής: ʼμφισσα