Κατεβάστε το σαν αρχείο iCal
Ο τόπος και η Oυ-τοπία της Επανάστασης: Ιστορίες από τη Χάρτα
Από Σάββατο, 02 Ιαν 2021
Έως Δευτέρα, 30 Μαϊ 2022
Επισκέψεις : 861
Η Χάρτα της Ελλάδος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σε μία έμπνευση εξαιρετικής διαύγειας και οξυδέρκειας, ο Ρήγας διάλεξε έναν χάρτη για να αφηγηθεί ιστορίες και να μιλήσει για ιδέες, έχοντας αντιληφθεί τι δύναμη έχει η επικοινωνιακή γλώσσα του χάρτη, που αξιοποιεί σύμβολα και εικόνες. Εντάσσοντας στη γεωγραφική απεικόνιση αρχαία νομίσματα, συμβολικές παραστάσεις, πολλαπλά τοπωνύμια, σχόλια και παραλειπόμενα, τοπογραφικά σχέδια, λίστες προσώπων, ο Ρήγας ανθολογεί και συγκεντρώνει πλήθος πληροφορίας και δίνει αφορμές στον αναγνώστη του να γνωρίσει τόπους και νοοτροπίες ανθρώπων, σαν τον ομηρικό Οδυσσέα, πραγματοποιώντας ατέλειωτα ταξίδια πάνω στον χάρτη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ο τόπος και η Oυ-τοπία της Επανάστασης: Ιστορίες από τη Χάρτα» διερευνά τις ιστορίες που επεριλαμβάνονται στη Χάρτα, τη σύνδεσή τους με την κλασική και λόγια παράδοση του Διαφωτισμού, της Ευρώπης των Φώτων και της κλασικής αρχαιότητας και την επίδρασή τους στο όραμα για τη δημιουργία μιας ιδανικής δημοκρατικής Πολιτείας ελεύθερων πολιτών στα Βαλκάνια.

Διάθεση: δωρεάν
Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'
Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Α΄ Γυμνασίου - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες.
Φορέας Εκδήλωσης: ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
Τόπος Διεξαγωγής: Θεσσαλονίκη / Διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα
Σύνδεσμος Δράσης: http://www.maplibrary.gr/Rigas_Stories.htm