Κατεβάστε το σαν αρχείο iCal
Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, η Επανάσταση
Από Σάββατο, 02 Ιαν 2021
Έως Δευτέρα, 30 Μαϊ 2022
Επισκέψεις : 1356
Η Χάρτα της Ελλάδος, ο μεγάλος χάρτης του Ρήγα Βελεστινλή, διαστάσεων σχεδόν 2*2 μ., είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς όχι μόνο για την ιστορία της ελληνικής χαρτογραφίας, αλλά και για τη διαμόρφωση των ιδεών και ονείρων που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ρήγα Βελεστινλή, Χάρτα της Ελλάδος: Η Εποχή, ο Χάρτης, η Επανάσταση» έχει σκοπό την ανάδειξη και ερμηνεία του πλούσιου και πολυσήμαντου περιεχομένου της Χάρτας.
Η οπτικοακουστική προβολή και παρουσίαση σχετικά με το πολυθεματικό ιστορικό και ιδεολογικό περιεχόμενο της Χάρτας και η περιήγηση στους τόπους, τους συμβολισμούς, τα κρυμμένα μηνύματά της, μας οδηγούν να κατανοήσουμε το όνειρο του Ρήγα για την Επανάσταση και την Ελευθερία και το όραμά του για μία ελεύθερη ευνομούμενη Πολιτεία ισονομίας και δικαιοσύνης.
Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που συνοδεύουν το πρόγραμμα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις λειτουργίες και χρήσεις του χάρτη και να γίνουμε για λίγο βοηθοί χαρτογράφοι στο εργαστήρι του Ρήγα.
Το πρόγραμμα, προσαρμοσμένο κάθε φορά κατάλληλα στην ηλικία, απευθύνεται σε μαθητές Ε' Δημοτικού - Γ' Λυκείου, καθώς και σε ενήλικες φίλους των χαρτών.

Διάθεση: δωρεάν
Διάρκεια προγράμματος: 45'-90'
Φορέας Εκδήλωσης: ΓΑΚ-ΙΑΜ-Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς
Τόπος Διεξαγωγής: Θεσσαλονίκη / Διαδικτυακά σε όλη την Ελλάδα
Σύνδεσμος Δράσης: http://www.maplibrary.gr/Charta_el.htm