Κατεβάστε το σαν αρχείο iCal
1821/2021 η γέννηση του ελληνικού εθνικού κράτους από το πνεύμα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού
Από Δευτέρα, 22 Νοε 2021 -  09:00
Έως Σάββατο, 19 Φεβ 2022 - 00:00
Επισκέψεις : 383
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + με τίτλο «Το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Νεότερη Ευρώπη».

Στο πλαίσιο του έργου η ΕΒΕ θα επιμεληθεί έκθεση με θέμα “1821/2021 η γέννηση του ελληνικού εθνικού κράτους από το πνεύμα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού”. Η έκθεση θα εστιάσει κυρίως στο ερώτημα του πως το ελληνικό κίνημα για την ανεξαρτησία εμπνεύστηκε από τα ιδανικά του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, ο οποίος παραπέμπει με την σειρά του στο ελληνική αρχαιότητα. – μια διπλή μεταμορφωτική διαδικασία.
Στο επίκεντρο των εγκαινίων της έκθεσης, η οποία προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του 2021, η ΕΒΕ θα υποδεχτεί 2 ασκούμενους από τις συμμετέχουσες χώρες, οι οποίοι θα εμπλακούν στην προετοιμασία της έκθεσης.
Ο σχεδιασμός της έκθεσης θα περιλαμβάνει τρεις θεματικές:
Πρώτον, κείμενα και αντικείμενα (artefacts) από την εποχή της ελληνικής επανάστασης, δηλαδή από την περίοδο του 1821. Δεύτερον, αυτά θα συσχετιστούν με τα αντίστοιχες ιδρυτικές διακηρύξεις/ κεντρικά κείμενα της φιλοσοφίας του γερμανικού διαφωτισμού, της αμερικανικής διακήρυξης της ανεξαρτησίας και της γαλλικής επανάστασης. Τρίτον, το πεδίο αναφοράς της έκθεσης θα περιλαμβάνει την κλασσική αρχαιότητα και την πολιτική της φιλοσοφία.

Φορέας Εκδήλωσης: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Τόπος Διεξαγωγής: Αθήνα
Συνεργαζόμενοι_Φορείς: ERASMUS+
Σύνδεσμος Δράσης: https://www.nlg.gr/static-page/erasmus-project-the-future-of-cultural-heritage-in-modern-europe/