Κατεβάστε το σαν αρχείο iCal
Αϊτή - Ελλάδα 1821 - 2021 Ταξίδι προς την Ελευθερία - Respect
Από Σάββατο, 07 Αυγ 2021 -  19:00
Έως Κυριακή, 31 Οκτ 2021 - 23:59
Επισκέψεις : 919

Η έκθεση έχει τίτλο ΕΛΛΑΔΑ - ΑΙΤΗ, 1821 - 2021, ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ, RESPECT. και διοργανώνεται σε συνεργασία του τμήματος μου με το τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επιμελήτρια μας θα έχουμε την εικαστικό Λήδα Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνική υπεύθυνη του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε διάφορους τόπους που είναι συνδεδεμένοι με την Ελληνική Επανάσταση.
Η πρώτη έκθεση θα λάβει χώρα στο Εκκλησιαστικό μουσείο Σπετσών από 7 Αυγούστου μέχρι και μετά τον εορτασμό της Αρμάτας, 18 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σπετσών, εκεί όπου στις 3 Απριλίου 1821, οι Σπετσιώτες, πρώτοι απ΄όλα τα νησιά, ξεκίνησαν τον κατά θάλασσα αγώνα της ελευθερίας.
Στις 15 και 16 Οκτωβρίου θα παρουσιάσουμε τα έργα στη διημερίδα που διοργανώνει το Μετσόβιο Πολυτεχνείοσε συνεργασία με το Δήμο Ναυπλίου στο ιστορικό κτίριο του Βουλευτικού για τον εορτασμό του 1821 στο Ναύπλιο με τίτλο «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, 1821 -2021. Η έκθεση των έργων θα διαρκέσει ένα μήνα.
Στη συνέχεια η έκθεση προγραμματίζεται να φιλοξενηθεί από το Δήμο Τριπόλεως. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση. με τους υπευθύνους για τη διοργάνωση και φυσικά φιλοδοξούμε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των δράσεων στη Σύρο με όλους τους συμμετέχοντες.
Η συμμετοχή του εργαστηρίου μας περιλαμβάνει έκθεση συνθέσεων μικτής τεχνικής, digital prints και animation των πρωτοετών φοιτητών μας. Για τις εκθέσεις θα εκδοθεί κατάλογος επιμελημένος και σχεδιασμένος από φοιτητή μας.
Το θέμα της έκθεσης αφορά ένα καράβι φορτωμένο με 100 άντρες και καφέ (προς πώληση) που το 1822 ξεκίνησε από την Αϊτή για να βοηθήσει την Ελληνική Επανάσταση αλλά δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα. Το 1822 ο ηγέτης τους Ζαν Πιερ Μπουαγιέ σε επιστολή του έγραψε στον Αδαμάντιο Κοραή για αυτήν τη βοήθεια και πρώτος από όλα τα έθνη του κόσμου αναγνώρισε το δίκαιο της Ελληνικής απελευθερωτικής Επανάστασης και την Ελλάδα ως έθνος. Η ιστορία αυτή έχει αντέξει στο χρόνο.
Σε αντίθεση με την ιστορική προσέγγιση, η οποία δίνει έμφαση στη ρεαλιστική περιγραφή του παρελθόντος, η συγκεκριμένη εικαστική προσέγγιση χρησιμοποίησε τη φαντασία για την ερμηνεία γεγονότων από το παρελθόν. Αυτή η διαδικασία σχημάτισε μια γέφυρα μεταξύ χρόνου και τοποθεσίας. Η έκθεση ξεκινά από μια επανεγγραφή της ιστορίας επιδιώκοντας ταυτόχρονα να απεικονίσει την πνευματική κατάσταση της καθημερινότητας μας, μέσα από μια ποικιλία έργων. Επιπλέον, μέσω της δημιουργικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς και της ζωντανής έκθεσης στη συνέχεια, το όραμα της Αϊτινής συμπαράστασης στην Ελλάδα υλοποιείται, όσον αφορά το καράβι που ταξιδεύει και φτάνει στον προορισμό του, τις Σπέτσες το Ναύπλιο, τη Σύρο… Και σε πείσμα των καιρών της απομόνωσης μέσα από τις εργασίες των φοιτητών φέρνει μαζί του και το δροσερό αεράκι της Ελευθερίας.

Φορέας Εκδήλωσης: Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Αιγαίου Σύρος
Τόπος Διεξαγωγής: Σπέτσες - Ναύπλιο - Σύρο;
Συνεργαζόμενοι_Φορείς: Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσων, με επιμελήτρια την εικαστικό Λήδα Παπακωνσταντίνου
Σύνδεσμος Δράσης: https://respect2021.syros.aegean.gr
Σύνδεσμος Ζωντανής Μετάδοσης: Προβλεπονται οι εισηγήσεις να γίνονται με ΖΟΟΜ εάν δεν είναι δυνατή η φυσική παρουσία στα εγκαινία τις ημερίδες και τα συνέδρια